Skillnaden mellan joniseringsenergi och elektropositivitet
Hej!
Jag har lite svårt att förstå skillnaden mellan elektropositivitet och joniseringsenergi, och skulle gärna vilja att någon förklarade skillnaden. Det jag har förstått är att båda handlar om elektronernas förmåga att avge elektroner och att joniseringsenergi är den energi som krävs för att en atom ska avge en elektron, medan elektropositivitet handlar om hur "villig" en atom är att avge en elektron. Men om en elektron har hög elektropositivitet borde väll joniseringsenergin vara låg, och om en atom har låg elektropositivitet borde väll joniseringsenergin vara hög, eller?
Jag skulle verkligen uppskatta om någon ville besvara mina frågor! Tack på förhand!
Joniseringsenergi mäts i J (eller någon annan energienhet). Elektropositivitet är en teoretiskt beräknad storhet, jag tror att den saknar enhet.
Men är det den enda skillnaden mellan joniseringsenergi och elektropositivitet? Stämmer sambandet att om en elektron har hög elektropositivitet är joniseringsenergin låg, och om en atom har låg elektropositivitet är joniseringsenergin hög?
Det låter rimligt. Elektropositivitet är inte en egenskap som används särskilt mycket (inte alls lika mycket som elektronegativitet).
Okej, tack!