Skillnaden mellan jäsning och cellandning
de som jag har skrivit just nu är
cellandning: Bildar mer atp än vad cellandning gör, glykolysen sker i cytoplastman o seten av reaktionerna sker i mitokondrien (elektrontransport, cintronsyra), behöver syre pga om det finns ej stannar elektrontrans. + citronsyracykeln -> det finns annars inte tillräckligt med kapacitet för att oxidera elektronbäraren o NADH
Jäsning: Alla reaktioner sker i cytoplastman, bara glykosen aktiv , resulterar till pyronvatjoner.
vad mer finns det för skillnader?
Jag antar att du utgår ifrån att t.ex. glukos är den kemiska energin som finns att utnyttja.
Två metabola vägar, d.v.s cellandning och fermentering (jäsningen), börja med att titta på skillnader i:
Vilka blir slutprodukterna, d.v.s. vilka molekyler omvandlas glukoset till?
Hur många ATP molekyler kan bildas från en glukosmolekyl?
Hur regleras dessa metabola vägar?
Vad begränsar energiproduktionen?
I vilka organismer kan dessa metabola vägar ske?