Skillnad på molekyler, jonföreningar, joner och jonbindningar
Hej!
Jag sitter och pluggar inför ett fysikprov som kommer att handla om atomen och berörande delar. Det är dock en sak som jag inte förstår, joner. Som jag har förstått det är molekyler neutrala samtidigt som joner är laddade. Jag har dock läst att en jon kan bestå av en eller flera atomer, men hur sitter de ihop? De sitter väl ihop med hjälp av elektroner och dess laddning och då borde de bli neutrala? Eller har detta någonting att göra med jonföreningar, joner och jonbindningar.
Jag skulle uppskatta om någon kunde hjälpa mig deffinera dessa begrepp. (;
Blomma_blad_en_miljard skrev:Som jag har förstått det är molekyler neutrala samtidigt som joner är laddade.
En molekyl kan vara en jon.
Jag har dock läst att en jon kan bestå av en eller flera atomer, men hur sitter de ihop? De sitter väl ihop med hjälp av elektroner och dess laddning och då borde de bli neutrala?
Vad menar du? Vad får dig att ställa frågan? En jon är en atom eller molekyl med laddning. Denna laddning kan antingen vara positiv eller negativ beroende på om den avgett eller tagit upp elektroner.
Motiveras din fråga av en idé om att atomer och molekyler internt håller ihop tack vare elektromagnetisk kraft? Så är det inte. De håller ihop tack vare stark & svag växelverkan (länk).
Eller har detta någonting att göra med jonföreningar, joner och jonbindningar.
Jonföreningar är flera positiva och negativa joner som sitter ihop med jonbindningar. En vanlig jonförening är bordssalt (NaCl - Natriumklorid).
Nej men det jag inte förstod var att en jon som består av flera atomer kan vara laddade. Jag har en tanke, som troligen kan vara fel, om att ifall en jon är +2 laddad vill den förenas med en jon som är -2 laddad, och då borde resultatet bli en jon som är neutral.
Blomma_blad_en_miljard skrev:Nej men det jag inte förstod var att en jon som består av flera atomer kan vara laddade. Jag har en tanke, som troligen kan vara fel, om att ifall en jon är +2 laddad vill den förenas med en jon som är -2 laddad, och då borde resultatet bli en jon som är neutral.
Ett exempel på en laddad jon är karbonatjonen, CO32-. I en jonförening (salt) finns det då också positiva joner.
Så finns det till exempel natriumkarbonat, Na2CO3.