Skillnad mellan thermodynamisk stabilitet och kenetisk
Hej! Jag undrar vad skillnaden mellan kinetisk och termodynamisk stabilitet är.
Som jag förstått det är ett ämne/molekyle
kenetik= HUR lång TID. En reaktion sker.
Kenetiskstabil= tar längre tid för reakfionen att ske och har högre akterverings energi
Kinetisky instabil= lättare för reaktionen att ske & lägre aktervings energergi.
therdomdynamiken= handlar om start och slut produktens energi innehåll. Men vad innebär det när man ex säger att makromolykyler (ex. Protiner) är mindre stabilia termodynamisk än deras monomera (aminosyror) men samtidigt är makromolekyler mycker kintisksyabila. Skulle gärna vilja ha deffintion av termerna och exempel inom levande organismer.
I allmänhet styrs alla kemiska reaktioner av termodynamik och kinetik. Lite förenklat säger termodynamiken vad som är möjligt, medan kinetiken säger hur snabbt det går att nå dit.
Jo men precis det har jag förståt men när man säger att ämne A är MINDRE ÄN B ”termodynamiskstabilit” innebär det då att då att A= har ett högre energi innehåll. Dvs HÖG entalpi (H) lägre S (entropi)=
dvs. G= (+ H ) + (-S)
medans B= lägre energi innehåll men högre S (entropi). Dvs G= (- H ) + (+S).
(Generellt)
eftersom naturen alltid strävar efter så lågt energi innehåll som möjligt och så storordning (S) som möjligt.
Om A är mindre termodynamiskt stabilt än B innebär det att A har större benägenhet än B att genomgå kemiska reaktioner för att sänka Gibbs energi och därmed bli mer termodynamiskt stabilt. Man kan likna det vid en boll som hela tiden försöker rulla nedåt och komma så nära jordens mittpunkt som möjligt. Om boll A ligger på en högre kulle än B skulle det innebära att A kan rulla ner en längre sträcka än B och därmed vara "mindre stabilt" än B.