Skillnad mellan PI och pKr i aminosyror
Har blivit lite förvirrade över dessa konstanter. PI är ju isoelectric point vilket är det pH där positiva och negativa laddningar är detsamma. Sedan har vi pR punkten där Väte tas upp eller dissacoierar från sidogruppen. Borde inte pI vara samma som pR för att det är där laddningen går från + till - i hela aminosyran
pI = isolectric point
pKr = sidokedjan Ka
Nej de är inte identiska, och kan inte vara det heller.
Om vi tar en sur aminosyra, asparginsyra som exempel. Då är pKa för karboxylsyragruppen (som sitter direkt bunden till alfa-kolet, d.v.s. den karboxylsyragrupp som alla aminosyror har) ca 2, och sidokedjans karboxylsyragrupp har pKa på 3,9. Men trots det är pI ca 2,8, d.v.s. mellan båda karboxylsyrornas pKa.
Det går därför inte att ha identiska värden för pI och pKR, för asparginsyra - för aminoterminalen är vid dessa låga pH alltid positiv (-NH3+). Försvinner den negativa laddningen från bägge karboxylsyragrupper samtidigt - kommer laddningen direkt bli positiv p.g.a. aminogruppen.