1 svar
128 visningar
Pankakan 112
Postad: 10 okt 19:41

Skillnad mellan peroxisomer och lysosomer?

Vad är skillnaden mellan dessa? Från vad jag förstått är båda vesiklar med en mängd enzymer för att bryta ner olika ämnen i kroppen. Lysosomen skapas i golgiaparaten och bryter ner proteiner, lipider, långa kolhydrater, fetter nukleinsyror. Peroxisomen skapas i ER bryter ner aminosyror och fettsyror som bildar H2O2 som biprodukt när de bryts ner, och har därför också katalas enzymer. Sedan kan de nerbrutna proteiner, lipider, långa kolhydrater, fetter nukleinsyror, eller aminosyror och fettsyror, antingen återanvändas i cellen direkt eller skickas ut genom exocytos? Verkar som att peroxisomer fokuserar på mindre molekyler och lysosomen större molekyler också?

mag1 9561
Postad: 10 okt 23:07
Pankakan skrev:

Vad är skillnaden mellan dessa? Från vad jag förstått är båda vesiklar med en mängd enzymer för att bryta ner olika ämnen i kroppen. Lysosomen skapas i golgiaparaten och bryter ner proteiner, lipider, långa kolhydrater, fetter nukleinsyror. Peroxisomen skapas i ER bryter ner aminosyror och fettsyror som bildar H2O2 som biprodukt när de bryts ner, och har därför också katalas enzymer. Sedan kan de nerbrutna proteiner, lipider, långa kolhydrater, fetter nukleinsyror, eller aminosyror och fettsyror, antingen återanvändas i cellen direkt eller skickas ut genom exocytos?

Cellen försöker utnyttja dessa resurser så långt det går, det är i princip ett sätt för cellen att återanvända delar av sig själv eller saker den tagit upp från utsidan (näringsämnen, rester m.m.)

Inget "kastas ut" ur cellen, för det som eventuellt skulle kastats ut blir ett problem för cellen, antingen direkt på ytan eller genom att miljön/granncellerna skadas - vilket inte är bra för cellen.

Verkar som att peroxisomer fokuserar på mindre molekyler och lysosomen större molekyler också?

Ja så kan du nog beskriva det. Lysosomer kan bli stora nog att omsluta mikroorganismer, som fagosomer.

Svara
Close