3 svar
2912 visningar
knowledge12 behöver inte mer hjälp
knowledge12 61 – Fd. Medlem
Postad: 4 okt 2018 00:30

Skillnad mellan ledamot och mandat. Offentliga handlingar?

Hej!

Vad är skillnad mellan en ledamot och en mandat? Finns det ens någon skillnad?

Här är vad jag tänker kring det:

En ledamot är någon som väljs för att representera en större grupp. En mandat är en riksdagsmedlem. Så en mandat är också en ledamot.

Och är penningpolitik, valutapolitik och finanspolitik icke offentliga handlingar? Får vi människor ta del av de olika politik eller ej?

 

Tack på förhand!

Jonto 9686 – Moderator
Postad: 4 okt 2018 01:07

Det beror på i vilket sammanhang man talar om "ledamot" och mandat". En ledamot är en person som har ett uppdrag att representera människor, detta kan vara i en styrelse, ett organ eller i ett parlament. "Mandat" är lite knepigare men det kan likställas med ett uppdrag som man delgivits. Man kan ha fått ett mandat för att företräda någon i ett visst sammanhang, eller ett mandat att för föreningens räkning sätta in pengar på banken eller ett mandat att ta ett beslut. Ibland används dessa nästan som synonymer för de som är invalda som ledamöter har fått ett mandat av de som valt in dem som de representerar att exempelvis delta i beslutsprocesser. Jag skulle säga att skillnaden är att ledamot syftar på den person som är invald som representant medan mandat syftar på det uppdrag/beslutsrätt som den invalde fått genom att bli invald.

Om vi tar riksdagen som specialexempel så pratar man ofta om att ett parti har fått ett visst antal mandat men även om ledamöter. I denna kontext så används de nästan som synonymer, eftersom ledamöterna delvis har personliga mandat. Däremot kan hända att en ledamot slutar i riksdagen och blir ersatt av en annan ledamot under mandatperioden. Jag skulle då hävda att det kommit en ny ledamot men att den fortfarande sitter på samma mandat som partiet har.  Så en viss skillnad finns, ja.

All politik som beslutas och klubbas igenom i riksdagen och deras arbete är ju offentligt, så även riksbankens beslut om ex. styrräntan etc. I Sverige finns en långtgående offentlighetsprincip som gör att det mesta är offentligt, särskilt sådant som görs och beslutas av folkvalda politiker eller myndigheter som verkar i allmänhetens tjänst. Men jag vet faktiskt inte exakt vad du syftar på? valutapolitik, penningpolitik och finanspolitik är rätt breda begrepp....

knowledge12 61 – Fd. Medlem
Postad: 4 okt 2018 10:20

Med valutapolitik menar jag enbart de åtgärder som vidtas för att påverka en valutas växelkurs mot andra valutor.

Med penningpolitik menar jag enbart hur mycket pengar som ska finnas i ekonomin och hur hög räntan ska vara.

Med finanspolitik menar jag förändringar i statens inkomster och utgifter som via statsbudgeten vidtas i syfte att påverka samhällsekonomin, t.ex. att sänka eller höja skatter och bidrag.

 

Har då allmänheten rätt att få veta på vad man vidtar i de ovanämnda politik? Är det offentligt?

Jonto 9686 – Moderator
Postad: 4 okt 2018 12:40

Ja räntan, statsbudget, riksdagsbeslut och handlingar som ligger till grund för dessa är offentliga. 

Svara
Close