skillnad i kokpunkter
Kan någon förklara varför kiselklorid och kalciumklorid har så olika kokpunkter? Har det att göra med intermolekylära bindningar?
Ja. Kiselklorid består av molekyler, och det är bara van der Waalskrafter som håller ihop de olika molekylerna med varandra. Kalciumklorid är ett salt.
Men hur vet man ifall det är ett salt eller inte? Jag trodde kalciumklorid hade dipoldipol bindningar
Nej, kalciumklorid är uppbyggt av kalciumjoner med laddningen +2 och kloridjoner med laddningen -1.
Den enklaste regeln är att en kemisk förening mellan en metall (som kalcium) och en icke-metall (som klor) är ett salt, d v s en jonförening. Annars kan du titta på skillnaden i elektronegativitet mellan de båda ingående atomslagen. Stor skillnad i elektronegativitet ger jonbindning.
Smaragdalena skrev :Nej, kalciumklorid är uppbyggt av kalciumjoner med laddningen +2 och kloridjoner med laddningen -1.
Den enklaste regeln är att en kemisk förening mellan en metall (som kalcium) och en icke-metall (som klor) är ett salt, d v s en jonförening. Annars kan du titta på skillnaden i elektronegativitet mellan de båda ingående atomslagen. Stor skillnad i elektronegativitet ger jonbindning.
Ok tack för hjälpen!