4 svar
318 visningar
bertmn behöver inte mer hjälp
bertmn 16 – Fd. Medlem
Postad: 25 okt 2017 00:33

skillnad i kokpunkter

Kan någon förklara varför kiselklorid och kalciumklorid har så olika kokpunkter? Har det att göra med intermolekylära bindningar?

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 25 okt 2017 07:27

Ja. Kiselklorid består av molekyler, och det är bara van der Waalskrafter som håller ihop de olika molekylerna med varandra. Kalciumklorid är ett salt.

bertmn 16 – Fd. Medlem
Postad: 25 okt 2017 12:36 Redigerad: 25 okt 2017 12:36

Men hur vet man ifall det är ett salt eller inte? Jag trodde kalciumklorid hade dipoldipol bindningar

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 25 okt 2017 19:44

Nej, kalciumklorid är uppbyggt av kalciumjoner med laddningen +2 och kloridjoner med laddningen -1.

Den enklaste regeln är att en kemisk förening mellan en metall (som kalcium) och en icke-metall (som klor) är ett salt, d v s en jonförening. Annars kan du titta på skillnaden i elektronegativitet mellan de båda ingående atomslagen. Stor skillnad i elektronegativitet ger jonbindning.

bertmn 16 – Fd. Medlem
Postad: 25 okt 2017 22:20
Smaragdalena skrev :

Nej, kalciumklorid är uppbyggt av kalciumjoner med laddningen +2 och kloridjoner med laddningen -1.

Den enklaste regeln är att en kemisk förening mellan en metall (som kalcium) och en icke-metall (som klor) är ett salt, d v s en jonförening. Annars kan du titta på skillnaden i elektronegativitet mellan de båda ingående atomslagen. Stor skillnad i elektronegativitet ger jonbindning.

Ok tack för hjälpen! 

Svara
Close