Skillnad i elektronegativitet
I en uppgift ska molekylföreningen "HBr" namnges.
Väte + Brom. Då tänker jag att det är en jonförening och därmed sitter ihop med en jonbindning. Då skulle jag ju säga att HBr är Vätebromid. Men när jag räknar på skillnaden i elektronegativitet, som blir 0,7, så talar väl det emot att det skulle handla om en jonbindning? Är det något speciellt med väte? Det har ju ganska mycket högre elektronegativitet än övriga i grupp 1. Och om det inte är en jonbindning skulle det väl inte heta Vätebromid?
Om man vill veta vilken bindning en molekylförening har, kan man alltid förlita sig på skillnaden i elektronegativitet, eller finns det undantag? Jag syftar på tabellen där t ex = rent kovalent bindning -> svagt polär kovalent bindning.
HBr heter mycket riktigt vätebromid. Det är en molekyl, där atomerna hålls ihop av en polär kovalent bindning.
Vad skulle du vilja kalla HBr? Det finns massor av ämnen som är molekyler och namnges efter vad det är för atomer i dem, t ex svaveloxid, koldioxid, kolmonoxid, koltetraklorid (fast den heter numera tetraklormetan).
Jaha, inga joner inblandade alltså. Jag kopplar nämligen suffixen "-id" till joner och jonföreningar (till exempel kloridjon eller nitridjon).
Nej, det kan man inte lita på!
Förmodligen är det så att man hittade på namnen för så länge sedan att man inte hade koll på skillnaden mellan salter och molekyler.
Okej, då förstår jag. Tack för hjälpen!! :)