Ska pilotförsök vara med i metod i laborationsrapport?
Hej, jag håller på att skriva en laborationsrapport gällande en titrering på vinäger för att utvinna koncentrationen ättiksyra ur den. I laborationen utförde jag först ett pilot försök där natriumhydroxiden i byretten inte räckte till på grund av att 0,2 molar inte var tillräckligt hög koncentration. Jag utförde ett riktigt försök efter det med en koncentration på 0.4 molar istället vilket fungerade bättre. Jag undrar då om jag ska ha med pilotförsöket i metoden eller som felkälla eller diskussion på rapporten.
Det skulle uppskattas om hjälp kom så snart som möjligt då rapporten ska vara inskickad kl 20:00 på fredag den 24/3
Pilotförsöket använde du för att få reda på att en högre koncentration av natriumhydroxidlösningen behövdes, så det var en del av laborationen. Det är inte ett huvudresultat, men en del av laborationen, så du behöver kanske inte beskriva pilotförsöket så detaljerat som den senare titreringen med 0.4M.
En felkälla kan det dock inte vara, för den lägre koncentrationen resulterade inte i ett "fel", snarare hjälpte den till så att du kunde utföra laborationen mer effektivt.
Jag antar att det då är bästa att jag har med det i diskussionen och inte i metod och materiel?
En fråga till, vad är viktigast att ha med i teorin kring en labbrapport? Ska jag ha med bakrundsinformation till vilka metoder som används i labben eller ska det vara med i inledningen?
nilskar skrev:Jag antar att det då är bästa att jag har med det i diskussionen och inte i metod och materiel?
Jag skulle säga att det är del av metoden. För om du inte gjort detta steg, skulle du inte kunnat fortsätta med den högre koncentrationen av NaOH.
nilskar skrev:En fråga till, vad är viktigast att ha med i teorin kring en labbrapport? Ska jag ha med bakrundsinformation till vilka metoder som används i labben eller ska det vara med i inledningen?
Kolla i dina instruktioner för rapportskrivningen, eller med din lärare - det är trots allt hen som kommer att rätta.