sjöar
hej! i min bok står det såhär:
Under vintern minskar växtplanktonproduktionen på grund av de låga temperaturerna och den svaga belysningen. Det kallaste vattnet i sjön befinner sig precis under istäcket, och temperaturen stiger gradvis med djupet. Den termiska stratifieringen är stabil, där vattnet är kallare längst ner i sjön. Isen, som har låg densitet, flyter på det tyngre vattnet med en temperatur nära 4 °C. Den låga produktionen av växtplankton leder till en låg konsumtion av närsalter under denna period.
men hur kan det varmaste vattnet finnas längst ned. På internet läser jag det här:
termiska stratifieringen (när vattnet i en sjö separeras i skikt baserat på temperatur, med varmare vatten på ytan och kallare vatten längst ner)
det här går inte ihop....
Det beror på vilken utgångspunkten är, motsvarande när på året det är. T.ex. under sommaren är det kallare vattnet närmare botten, för solen har inte värmt upp det vattnet.
När sedan temperaturen sjunker under hösten, svalnar vattnet närmast ytan och skillnaden I temperatur mellan de stratifierade lagren minskar.
På senhösten kan t.o.m. temperaturen vara som högst nära botten. Då kan sjön "vända på sig" och det varmare bottenvattnet byter plats med det kallare vattnet vid ytan, när stratifieringen bryts. Det brukar se ut som att sjön ryker och det luktar illa typ mök (från svavelväten som bildats under den syrefattiga föruttnelsen på botten).