3 svar
348 visningar
Henik55 behöver inte mer hjälp
Henik55 35
Postad: 23 okt 2022 11:33

Självantändning med glycerol och kaliumpermanganat

Som det står i titeln har jag en fråga om självantändningen med kaliumpermanganat, jag ska ha en laboration om det imorgon och jag har inte riktigt förstått varför det självantänder, har kollat på magnus ehingers youtubevideo om det och jag har kollat på gammla pluggakuten och har förstått att det krävs aktiveringsenergi för att bryta alla bindningar, men sedan? 

Hur kan det bara antända?

Är tacksam för alla svar jag får, 

/H

Teraeagle 21051 – Moderator
Postad: 23 okt 2022 12:05 Redigerad: 23 okt 2022 12:06

Reaktionen är spontan, dvs den är termodynamiskt gynnsam eftersom den leder till en sänkning av Gibbs fria energi. Däremot krävs aktiveringsenergi för att reaktionen ska kunna ske. Du skulle kunna likna det vid att du tänker rulla en tunna nedför en backe. Det är ju en spontan process, dvs om du bara släpper tunnan kommer den självmant att rulla nedåt. Problemet är att det finns en liten kulle mitt i backen, som om den är tillräckligt hög kommer hindra tunnan från att rulla hela vägen ner. Du måste alltså ge tunnan en liten knuff när du skickar iväg den så att den extra energin gör att den tar sig över hindret och kan rulla hela vägen ner.

Ungefär så fungerar det med aktiveringsenergin. Den hindrar reaktionen från att ske och man måste tillföra extra energi, t.ex. i form av värme, för att reaktionen ska kunna ske. Du skulle t.ex. kunna använda en tändsticka för att antända glycerolen och tillföra aktiveringsenergi. Eftersom förbränningen är exoterm och frigör energi, kommer reaktionen sen att tillföra sin egen aktiveringsenergi så då kan du ta bort tändstickan.

Det kaliumpermanganaten gör är att den möjliggör en annan reaktionsväg, dvs en helt ny backe med en mycket mindre kulle. Eftersom kullen är mycket mindre behöver man inte tillföra lika mycket aktiveringsenergi för att reaktionen ska ske. Det kanske räcker med rumstemperatur för att reaktanterna ska ha tillräckligt mycket rörelseenergi för att kunna reagera. Då kommer ämnet att självantända.

Henik55 35
Postad: 23 okt 2022 13:03

Till teraeagle:

och hur fungerar en endoterm reaktion då?

Stannar tunnan då på backen?

Teraeagle 21051 – Moderator
Postad: 23 okt 2022 13:38

Det är samma sak som gäller för exoterma och endoterma reaktioner vad gäller aktiveringsenergin, men för en endoterm reaktion måste man hela tiden tillföra energi för att den ska fortgå.

Liknelsen med en backe gäller dock för Gibbs fria energi och den gäller även om reaktionen är endoterm. Huvudsaken är att reaktionen är spontan, vilket den kan vara även om den är endoterm. Längre förklaring här:

https://www.pluggakuten.se/trad/faq-vad-behover-jag-kunna-inom-amnet-kemi/?order=all#post-31d9bff1-21f4-4c99-93e0-a8d200a47852 

Svara
Close