självantändning
i några fall kan halm börjar brinna själv utan man tänder nån eld på det , det gör även hö och sågspån.
men jag undrar om , om temperatur i dagen är 30 c hur kan den brinna själv ? är det möjlig?
tack på förhand
Det finns t.ex. ett stort antal bakterier i organiskt material som hö och sågspån. När de ”äter” av höet så frigörs värme. Om inte denna värme kan ledas bort tillräckligt snabbt så höjs temperaturen. Den här typen av material har en stor yta och antänds därför ganska lätt även när temperaturen är ganska låg.
Teraeagle skrev :Det finns t.ex. ett stort antal bakterier i organiskt material som hö och sågspån. När de ”äter” av höet så frigörs värme. Om inte denna värme kan ledas bort tillräckligt snabbt så höjs temperaturen. Den här typen av material har en stor yta och antänds därför ganska lätt även när temperaturen är ganska låg.
ahaaa...... om man sätter mycket mängd av halm i en mindre yta då är det lätt att bränna pga värme kan inte ledas bort tillräckligt eller ?
Precis! Men samtidigt behövs en viss mängd luft för att antändningen ska ske.
Teraeagle skrev :Precis! Men samtidigt behövs en viss mängd luft för att antändningen ska ske.
samtidigt???men syre kan komma in via halmets mjuk yta va?
Du har skrivit i en annan tråd att det krävs bränsle, värme och syre för att något ska brinna. Halmen är bränslet, värmen kan komma från någon sorts nedbrytning men det krävs fortfarande syre.