Silverjonen
Hej! Det är en sak som förvirrar mig kring silveratomens uppbyggnad.
Silveratomens elektroner är fördelade på följande viss:
k-skalet = 2e-
L-skalet = 8e-
M-skalet = 18e-
N-skalet = 18e-
O-skalet = 1e-
min fråga är:
om N-skalet kan ta högst 32 elektroner, borde inte silveratomen fylla upp sina elektroner i N-skalet. Alltså ha 19e- i N-skalet? Hur kommer det sig att den vill ha en ensam elektron u O-skalet?
Svar på grundskolenivå: Det bara är så.
Svar på universitetsnivå: Det handlar om energinivåerna för de olika orbitalerna, en elektron i skal 5s har lägre energi än i 4f.
Smaragdalena skrev:Svar på grundskolenivå: Det bara är så.
Svar på universitetsnivå: Det handlar om energinivåerna för de olika orbitalerna, en elektron i skal 5s har lägre energi än i 4f.
Hur ska jag då kunna veta hur jag ska rita ut (tillexempel en silveratom) om en sådan fråga kommer?
Om det dyker upp en fråga (på ett prov i skolan) där du måste kunna elektronkonfigurationen för silver (utan att ha tillgång till tabeller) så lovar jag att bjuda dig på tårta! Gäller inte om du läser kemi på universitetet.
Du kan tänka att elektronerna repellerar (stöter ifrån) varandra, så det blir lättare för den 19:e elektronen att hamna i ett nytt skal än att ta plats i skalet där det redan finns 18 elektroner. Men som Smaragdalena redan har nämnt så kommer det inte att dyka upp någon sådan fråga så du behöver inte vara orolig.
Ok, bra. Anledningen till att jag frågar var för att vi fick ett övningshäfte inför provet:
Men jag vet inte hur jag ska kunna svara på ”antalet avgivna elektroner” om jag inte förstår hur elektronerna är placerade.
hur kan jag tänka med detta häfte?
Att silverjonen har just laddningen +1 är nånting man bara behöver lära sig. Jag kan inte komma ihåg att jag någonsin har fått en bra förklaring till varför koppar, silver och guld, som är i samma grupp i periodiska systemet och alltså borde ha ungefär samma egenskaper, får laddningar +2, +1 respektive +3 som joner.