Serin pH
Hur ritar man strukturformler för serin när det är i
pH = 7 och pH = 13
I pH=7 kommer den väl vara smått sur och därför avge ett väte
pH = 13 kommer den väl agera som "starkare" syra och avge dessa
Facit
Facit har dock skrivit att den vid pH = 7 kommer se likadan ut
och vid pH = 13 endast släppa ett väte från vätet som sitter vid karboxylkolet.
plusminus skrev:Hur ritar man strukturformler för serin när det är i
pH = 7 och pH = 13
I pH=7 kommer den väl vara smått sur och därför avge ett väte
Nej det är inte det överstrukna vätet som protolyseras.
Istället kommer karboxylsyragruppen protolyseas vid sitt pKa, som är 2.2 - vilket inte stämmer med bilden.
Och aminen vilken laddning har den vid pH 7 ?
pH = 13 kommer den väl agera som "starkare" syra och avge dessa
Facit
Facit har dock skrivit att den vid pH = 7 kommer se likadan ut
och vid pH = 13 endast släppa ett väte från vätet som sitter vid karboxylkolet.
Aminen är plusladdad vid pH 7.
Hur vet man vilket som kommer protolyseras?
Hur vet man vilket som kommer protolyseras?
Man lär sig känna igen en karboxylsyra -COOH när man ser den.
Jag ser att det är en karboxylsyra men varför skulle inte OH gruppen kunna lämna av sig ett väte?
Hydroxigruppen kan lämna ifrån sig sitt väte, men den gruppens pKa är mycket högre, jämfört med syrans.
Som jämförelse är pKa för etanol ca 16. Amingruppen i serin har ett pKa värde på 9, så den gruppen kommer att förlora sin proton långt innan hydroxigruppen.
Varför ser den likadan ut i pH 7?
plusminus skrev:Varför ser den likadan ut i pH 7?
Du jämför något (A) med något annat (B), men du har inte beskrivit vad vad A eller B är. Därför går det inte att ge dig återkoppling.
Om du beskriver det, eller ställer en tydligare fråga, så kan vi nog svara på den - men vi kan inte gissa precis vad du tänkte på.
Jag vill veta hur strukturformeln för Serin ser ut när den befinner sig i en miljö där pH = 7.
I mitt första inlägg kan vi se strukturformeln. Jag har valt att stryka bort ett H från dess sidokedjagrupp då jag antog att Serin skulle bli lite åt det syraktiga hållet av anledning till dess OH. Syror avger väte, vilket jag trodde skulle ske i här. Min fråga nu är, varför kommer INGET att ske med Serin? I facit står det att den kommer se exakt likadan ut.
plusminus skrev:Jag vill veta hur strukturformeln för Serin ser ut när den befinner sig i en miljö där pH = 7.
I mitt första inlägg kan vi se strukturformeln. Jag har valt att stryka bort ett H från dess sidokedjagrupp då jag antog att Serin skulle bli lite åt det syraktiga hållet av anledning till dess OH. Syror avger väte, vilket jag trodde skulle ske i här. Min fråga nu är, varför kommer INGET att ske med Serin? I facit står det att den kommer se exakt likadan ut.
Vid pH 7 kommer både karboxykgruppen att ha protolyserats, och aminogruppen ha tagit upp en proton, de har alltså laddningarna -1 och +1.
Sidokedjans hydroxigrupp, kommer inte att protolyseras innan pH är kring 16, som vi skrev om tidigare.
Att den "ser precis lika dan ut" beror på vad du jämför med - det var vad jag menade tidigare. Vilken struktur är det i facit, den som "ser precis lika dan ut" ?
Detta är Serin i pH 7.
plusminus skrev:Detta är Serin i pH 7.
Ja precis, det stämmer. Det var dock inte den bilden du visade oss tidigare inlägg.
Inlägg 11 är facit (som jag ifrågesatte)
Inlägg 1 är mitt svar. (Jag tänkte den skulle avge ett väte)
Förstår inte varför den inte reagerar alls. Blir inte den aminosyran smått "syraktig" i pH 7 och därmed bör ge ifrån ett väte?
plusminus skrev:Inlägg 11 är facit (som jag ifrågesatte)
Inlägg 1 är mitt svar. (Jag tänkte den skulle avge ett väte)
Förstår inte varför den inte reagerar alls. Blir inte den aminosyran smått "syraktig" i pH 7 och därmed bör ge ifrån ett väte?
Vilken grupp tror du är mest sur, d.v.s. som har lägst pKa ?
Tror du det är karboxylsyragruppen eller alkoholgruppen?
Karboxylgruppen.
Ja den är surast, och kommer protolyseras när pH ligger kring pKa värdet, d.v.s. vid pH 2.2.
Så är pH under detta pKa kommer karboxylgruppen vara i syraformen -COOH. Och vid pH = pKa är 50% protlyserat. Och vid pH över pKa, som vid pH 7 - kommer den vara helt protolyserad, d.v.s. -COO-
Samtidigt påverkas aminogruppen av pH.
Hydroxigruppen kan protolyseras, men det sker först vid pH kring 16.