2 svar
121 visningar
kiwi.135 behöver inte mer hjälp
kiwi.135 8
Postad: 12 feb 16:35

Seriekoppling och parallellkoppling åk 8

I en seriekoppling har alla lampor lika mycket ström men de delar på spänningen från batteriet.

I en parallellkoppling har alla lampor lika stor spänning men delar på strömmen.

Stämmer detta och om det gör det varför?

Peter 1023
Postad: 12 feb 21:53

Ja, så kan man säga att det ligger till. 

Ström och spänning är luriga att försöka förstå sig på. Vi har inte samma erfarenhet av dem som vi har av massa, längd och tid t.ex.

Spänning är något som kan driva en ström. Spänning kan finnas utan att det finns en ström. Ett batteri har t.ex. en spänning mellan sina poler även om det inte är inkopplat i någon krets. En ström kan inte finnas utan en spänning som driver/skapar strömmen. 

Hur mycket ström som en viss spänning kan driva fram beror på resistansen (motståndet) i en krets. Ohms lag kanske du känner till. Den beskriver hur det hänger ihop. 

Nu kommer vi till skillnaden mellan serie- och parallellkoppling. Om vi tänker oss att motståndet i seriekopplingen är samma som i parallellkopplingen (då kan lamporna inte vara likadana). Då lämnar lika stor ström batteriet i bägge kretsar. I seriekopplingen finns det bara 1 ledning och all ström går genom den. I parallellkopplingen måste strömmen dela upp sig till bägge/alla grenar i kretsen och då blir det mindre ström till varje lampa. 

Om man tittar på kopplingsschemat för en parallellkoppling så ser man att alla lampor är kopplade direkt till batteriet. Hela batterispänningen ligger alltså på varje lampa. Så är det inte i en seriekoppling. 

kiwi.135 8
Postad: 13 feb 07:30

tack för hjälpen!

Svara
Close