1 svar
437 visningar
needhelp11 81
Postad: 20 nov 2021 20:54

Seriekoppling och parallellkoppling

Varför är strömmen lika stor överallt i en seriekopplad krets och varför är spänningen lika stor överallt i en parallellkopplad krets?

Programmeraren 3390
Postad: 20 nov 2021 21:07

Jag vet inte om ni gått igenom Kirchhoffs strömlag och Kirchhoffs spänningslag. Jag rekommenderar att du läser igenom boken om detta eftersom svaret här blir för långt. Men enkelt uttryckt:

Ström är en flöde av elektroner. Om du tänker att kretsen är som ett rör där det strömmar kulor (elektroner) och kretsen är seriekopplad så måste strömmen vara lika överallt, kulorna (elektronerna) kan ju inte försvinna, samma flöde överallt. Alltså är strömmen samma i en seriekopplad krets. (Hade det funnit en parallellkoppling hade det varit som att röret delade sig i två, Då hade det kunnat flöda olika mycket i de två grenarna, strömmen hade alltså varit olika.)

Spänning i en parallellkopplad krets: Spänningen i en krets är densamma så länge strömmen inte passerar en komponent som t ex ett motstånd eller ett spänningskälla. I parallellkoppling sitter de olika komponenterna parallellt, dvs fram till respektive sida på komponenterna går det ledare. Och längs en ledare ändrar sig inte spänningen. Då måste det vara samma spänning över alla parallellkopplande komponenter.

(Lite mer petigt uttryckt så är spänning "skillnad i potential". Mellan polerna på ett batteri är det en spänning, t ex 9V. Potentialen på pluspolen är 9V högre än på minuspolen. När ström flyter genom ett motstånd faller potentialen, det är en spänning/potentialskillnad över motståndet.)

Svara
Close