5 svar
12204 visningar
HilleviUhrberg behöver inte mer hjälp
HilleviUhrberg 46 – Fd. Medlem
Postad: 7 apr 2018 17:43

Serie och parallellkoppling av lampor.

Hej!

Har funderat en del på vad som händer när man seriekopplar två lampor jämfört om man endast har en lampa. Tänker att eftersom resistansen i kretsen blir större eftersom en lampa har en hög resistans, så måste ju strömstyrkan minska enligt U=R*I. Det står dock i fysikboken att lamporna delar på spänningen från batteriet, vilket jag inte förstår då jag har förstått det som att det är strömstyrkan som avgör hur starkt lamporna lyser. Spänningen är väl alltid konstant överallt i en krets om spänningskällan är konstant? Är det strömstyrkan eller spänningen som i slutändan avgör hur starkt lamporna lyser?

Samma sak gäller parallellkopplingar. Jag tänker att eftersom resistansen halveras om man parallellkopplar 2 lampor jämfört med en krets men endast en lampa, därför dubblas strömstyrkan och delar upp sig mellan lamporna och resulterar i lika starkt ljus för de två olika kretsarna.

Är det således endast den förändrade resistansen i dessa olika kretsar som orsakar förändrad strömstyrka som leder till olika starkt ljus? Varför pratar de i fysikboken om spänning när batteriet inte förändras? 

sluggo 32
Postad: 7 apr 2018 22:56

Vid seriekoppling minskar strömstyrkan som du säger.
Men det blir också ett spänningsfall över motstånden (lamporna).
Ström, spänning och effekt hänger liksom ihop: Har du större spänning, får du större ström och större effekt.
Säg att vi har en lampa på 10 ohm som drivs av ett batteri på 12V.
U=12V, R=10ohm och I = U/R = 1,2A.
Så kopplar vi på en lampa till i serie.
Hela kretsen är fortfarande 12V, men varje lampa får lampa 6V. 
Mäter vi över hela kretsen får vi: U=12V, R=20ohm, I=U/R =0,6A, alltså en minskad ström.

Vid parallellkoppling dubblas strömmen över hela kretsen och är oförändrad på varje lampa, som du säger. Lamporna lyser lika starkt då båda får lika mycket ström och spänning.

Den förändrade spänningen och strömmen beror ju på förändrad resistans i båda fall, eftersom det är den variabeln som ändras. Spänning, ström och resistans hänger ju som sagt ihop...

sluggo 32
Postad: 7 apr 2018 22:56 Redigerad: 7 apr 2018 22:57

Här kan du mixtra lite, så ser du lättare själv:
https://phet.colorado.edu/sims/html/circuit-construction-kit-dc/latest/circuit-construction-kit-dc_en.html

HilleviUhrberg 46 – Fd. Medlem
Postad: 7 apr 2018 23:16 Redigerad: 7 apr 2018 23:17

Så det är både den minskade spänningen per lampa och den minskade strömstyrkan som vid seriekoppling orsakar ett svagare ljus? Och det är således effekten som i slutändan avgör ljusstyrkan?

Zeus 604
Postad: 14 nov 2020 01:36
HilleviUhrberg skrev:

Så det är både den minskade spänningen per lampa och den minskade strömstyrkan som vid seriekoppling orsakar ett svagare ljus? Och det är således effekten som i slutändan avgör ljusstyrkan?

Hej, jag ser att sista frågan i tråden förblev obesvarad och det är egentligen just detta jag är ute efter.  Jag önskar själv få reda på svaret. 

Jag tänker mig en enkel sluten krets. I kretsen finns ett batteri och en lampa, men inget annat. Batteriet har den höga spänningen 120 V och låt lampans resistans vara otroliga 120 000 ohm. Detta ger en låg strömstyrka. Innebär det att lampan lyser sämre? För spänningen är ju fortfarande hög.

Jämför detta med att i stället ta ett 0,1 V batteri och lampa med 0,01 ohm resistans. Detta ger en hög ström. Men spänningen är ju liten, så innebär detta att lampan också lyser dåligt?

Med andra ord, är det både U och I som bestämmer hur starkt det lyser?

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 14 nov 2020 10:49

"Hur bra lampan lyser" betyder (idealt, åtminstone) effekten. Hur stor är effekten i dina båda kretsar?

Svara
Close