Seperation av olika proteiner
Hej!
Jag fick frågan av min lärare.
Hur skulle ni gå till väga om ni hade en lösning med följande protein/enzym och vill separera dessa; kasein, albumin, amylas och kymotrypsin?
Jag tror att den kan ha något med isoelektriska punkten men är inte säker!
Separation av proteiner sker oftast genom vätskekromatografi, där proteinernas lite olika egenskaper utnyttjas för att separera dem från varandra.
Du kan utnyttja att proteinerna (nästan helt säkert) har olika isoelektriska punkter. Vet du vilken typ av kromatografi du kan använda då?
Skiljer sig någon annan egenskap hos proteinerna, d.v.s. finns det ytterligare skillnader du kan utnyttja för att på ett annat vis separera proteinerna, som komplement?
Jag är inte säker på hur många olika typer av kromatografi det finns.
jag tror att det en till skillnad mellan de kan vara hur sura eller basiska de är men det handlar också om isoelektriska punkten.
Proteinerna är inte riktigt sura/basiska, även om ett protein påverkar t.ex. en lösnings pH (de tar upp/lämnar ifrån sig protoner, och buffrar på så vis lite granna).
Den isoelektriska punkten anger vid vilket pH som proteinet saknar laddning, d.v.s. då de positiva laddningarna är lika stora som de negativa.
Vid jonbytarkromatografi används skillnader i pI för olika proteiner, genom att pH och/eller salt används för att påverka om/hur starkt proteiner binder till en kolonn. På så vis kan enstaka/vissa proteiner fås att binda och separeras ifrån de som inte binder (de som då "rinner igenom kolonnen").
Gelfiltrering är en till vanligt metod vid proteinrening.