2 svar
510 visningar
elieller behöver inte mer hjälp
elieller 59 – Fd. Medlem
Postad: 28 aug 2018 17:05

Separation av ämnen - vattenlöslig molekyl eller ej?

Dessa ämnen ska separeras från varandra i en blandning. Jag vet att de först separeras i olika faser genom att t ex hälla i vatten (om blandningen är s.k organisk) - då hamnar de vattenlösliga molekylerna i vattenfasen och övriga stannar i organiska fasen. Hur vet jag vilka som är lösliga i vatten egentligen?


Mina tankar:

A gissar jag är opolär, pga aromatiska ringar och symmetrin. = Organisk fas


B har jag ingen aning om. Den har ingen formell laddning, men har den en laddningsförskjutning? Pga den är ju väldigt ossymetrisk. Dessutom med två grupper nära varandra, som båda innehåller starkt elektronegativa O samt N. Dock aromatisk molekyl? = Vattenfas?


C Osymmetrisk? = Vattenfas?

D Här syns en formell laddning men bredvid finns ju neg. kloridjoner som borde få bort den negativa laddningen? Hur tänker man då?

 

I senare skede går det ju att separera genom att ändra pH-värdet i lösningen utifrån pKa-värdena, för att göra molekylen protonerad eller deprotonerad = för att få den löslig i vatten??

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 28 aug 2018 17:50

A opolär

B innehåller gruppen -COOH, d v s det är en syra. löslig i alkalisk vattenlösning

C kan bilda vätebindning, basisk (som fenol, men med sugstituenter på ringen), vattenlöslig i sur lösning

D ett salt, vattenlöslig

Om man har angivit ett värde för pKa betyder det att ämnet kan reagera med vatten (annars skulle man inte kunna få fram något pKa-värde)

Pikkart 953
Postad: 13 sep 2018 16:51

Det är viktigt att notera i (B), precis som Smaragdalena nämner. Det pH-värdet du har på lösningen påverkar lösligheten i vatten. Har du syran deprotoniserad så föreligger den laddad och vandrar då över till vattenfasen. Föreligger syran oladdad så stannar den i den organiska fasen.

Det här kan vara speciellt viktigt att veta då du exempelvis i vissa analyser kanske använder dig av organiska lösningsmedel, exempelvis vid en gaskromotografianalys. Dvs. viktigt att surgöra lösningen.

Svara
Close