Sannolikhet, utan återläggning
Hej, på uppgift, 102 b) löste boken frågan genom att multiplcera både sannolikheten för en grön kula från A och B. Jag undrar varför?
läxor skrev:Hej, på uppgift, 102 b) löste boken frågan genom att multiplcera både sannolikheten för en grön kula från A och B. Jag undrar varför?
För den här uppgiften skulle jag rita ett träddiagram. Har du lärt dig det?
Ja, jag ritade upp ett trädiagram för upgift a), men jag förstår inte varför jag måste använda båda delarna av trädiagramet (del A och del B) för att löste upgifft b).
Vad jag förstår så ska du först räkna ut sannolikheten att du får en grön kula från A i träddiagrammet. Sedan adderar du det med sannolikheten att få en grön kula från B i träddiagrammet.
Ja, så står det i facit men varför kan jag inte bara addera de två sannolikheterna från B?
Menar du chansen att få grön om det finns 1 grön kula och 3 lila? Har du möjlighet att bifoga bild på ditt träddiagram?
I facit kan man se att de har använt första delen av träddiagramet (2/3 och 1/3). Jag undrar varför de använde dessa då de letar efter sannolikheten för B.
Det är för att själva händelsen är att först så tar man en kula från A och lägger i B. Det är första två grenarna av trädet. Sedan så plockar man en kula ur B. Det är övriga grenar. Du behöver då räkna på sannolikheten att antingen grenarna grön + grön eller lila + grön händer.
Tack så mycket jag förstår!