7 svar
842 visningar
offan123 behöver inte mer hjälp
offan123 3072
Postad: 24 sep 2021 21:46 Redigerad: 24 sep 2021 21:47

Saltets och vattens kokpunkt

Jag har gjort en labb i skolan där vi separerade på salt och vatten. När jag kom till steget där jag skulle koka vattnet och saltet (efter filtrering av sanden) så vet vi att vattnet kommer att avdunsta. 

Beror det på att saltet är kvar i bägaren för att den har en högre kokpunkt (1465 grader) medan vattnet bara har det på 100 grader. Det betyder att vattnet avdunstar så fort att saltet återstår? Med andra ord kommer vi aldrig uppnå den höga temperaturen på 1465 (i alla fall inte med skolans brännare)?

mag1 9480
Postad: 24 sep 2021 22:00
offan123 skrev:

Jag har gjort en labb i skolan där vi separerade på salt och vatten. När jag kom till steget där jag skulle koka vattnet och saltet (efter filtrering av sanden) så vet vi att vattnet kommer att avdunsta. 

Beror det på att saltet är kvar i bägaren för att den har en högre kokpunkt (1465 grader) medan vattnet bara har det på 100 grader. Det betyder att vattnet avdunstar så fort att saltet återstår?

Vattnet kokar bort vid 100°C, vilket helt enkelt sker först - temperaturen når först 100°C innan den når saltets smältpunkt (800°C) och sedan kokpunkten (1465°C)

Med andra ord kommer vi aldrig uppnå den höga temperaturen på 1465 (i alla fall inte med skolans brännare)?

Det beror på hur väl du kan isolera det kärl du har saltet i, men stål smälter kring 1500°C även om den vanligaste typen av glas på labb (borosilikatglas) klarar upp till 1600°C.

offan123 3072
Postad: 24 sep 2021 22:11

Aa, juste. Men jag ville ju att vattnet skulle avdunsta så det är ju steget efter kokpunkten på 100 grader. Vilket är?

Och kokpunkten för salt är 1465 men för den att avdunsta då?

mag1 9480
Postad: 24 sep 2021 22:27
offan123 skrev:

Aa, juste. Men jag ville ju att vattnet skulle avdunsta så det är ju steget efter kokpunkten på 100 grader. Vilket är?

Nej, vatten kan avdunsta vid massor av olika temperaturer. När du andas ut på vintern bildar den avdunstade vattenångan i utandningsluften iskristaller som ses som "rök". Vatten avdunstar hela tiden ifrån växter, vid temperaturer långt under 100°C. 

Vid kokning förångas också vattnet men det sker efter att vattnet hettats upp till kokpunkten.

offan123 3072
Postad: 24 sep 2021 22:34

Hur kan man då dra en slutsats på varför det går att förånga vattnet så att saltet inte ångas också?

 

Hur kan man förklara detta?

mag1 9480
Postad: 26 sep 2021 21:17

Vattnet förångas, men inte saltet. Detta för att temperaturen inte kan bli tillräckligt hög (och den höga temperaturen beror på att bindningarna mellan saltets joner är starkare än de vätebindningar som håller ihop vattenmolekylerna i vätskeform).

offan123 3072
Postad: 26 sep 2021 22:17

Tack så mycket!

mag1 9480
Postad: 26 sep 2021 22:25

Varsågod, kul att det hjälpte!

Svara
Close