4 svar
45 visningar
samhällsorientering behöver inte mer hjälp
samhällsorientering 161
Postad: 2 dec 2024 18:06

Salters smältpunkt

Hej! 

Jag har fastnat på en uppgift där man ska rangordna tre ämnen efter deras smältpunkt: natriumklorid, magnesiumoxid och natriumfluorid. 

Jag tänker att man ska ta det icke-metallens elektronegativitet minus metallens elektronegativitet, är det rätt? För det är ju hur starka jonbindningarna är eller? Då får jag att natriumfluorid har högst smältpunkt och att natriumklorid har lägst. Tänker jag rätt?

Tack på förhand. 

Teraeagle 21204 – Moderator
Postad: 2 dec 2024 21:29

Det fungerar inte riktigt på det sättet. Så länge skillnaden i elektronegativitet är tillräckligt stor för att det ska uppstå en jonbindning så spelar det förenklat ingen roll hur stor skillnaden är, det blir en jonbindning i alla fall.

Styrkan hos en jonbindning styrs av jonernas laddning (större laddning ger starkare attraktion) och av jonernas storlek, dvs jonradierna (kortare radie ger starkare attraktion). Det är en elektrostatisk attraktion som beskrivs av Coulombs lag.

Studerar man dina specifika salter så är magnesium- och oxidjonerna båda ganska små och de enda som har laddningen +/- 2. Där kan man förvänta sig starkast bindning och högst smältpunkt. I natriumklorid och natriumfluorid har alla joner samma storlek på laddningen, men fluoridjonen ör betydligt mindre än kloridjonen så man förväntar sig starkare bindning och högre smältpunkt hos natriumfluorid.

Om vi slår upp smältpunkterna så är de 2852 grader för magnesiumoxid, 993 grader för natriumfluorid och 801 grader för natriumklord. Det stämmer alltså med antagandet.

(En annan viktig faktor här är att alla tre salter har samma kristallstruktur, om de har olika kristallstrukturer kan smältpunkterna avvika från förväntningarna.)

samhällsorientering 161
Postad: 3 dec 2024 07:23

Okej, man kollar väl i vilken period grundämnena sitter för att se deras jonradie, eller? 

Teraeagle 21204 – Moderator
Postad: 3 dec 2024 07:39

Jonradierna krymper från vänster till höger i en period, samt nedifrån och upp i en grupp. Positiva joner har kortare radie än neutrala atomer, som i sin tur har kortare radie än negativa joner.

samhällsorientering 161
Postad: 3 dec 2024 11:47

Okej, tack så mycket 😊😊😊

Svara
Close