7 svar
170 visningar
Davoodi behöver inte mer hjälp
Davoodi 3
Postad: 23 mar 2022 08:38

Salt uppbyggt av positiva och negativa joner, hur ändras siffrorna?

Uppgift 56 lyder: "Komplettera tabellen med namn respektive kemisk beteckning på jonerna i de gula rutorna nedan".

Jag försökte med uppgiften och kollade senare av facit så att jag gjort rätt och ändrade senare de svaren som var fel, (alltså är svaren i bilden nedan korrekta). Det jag inte riktigt förstår och vill veta varför det blir så är varför vissa siffror i jonerna i de två högra spalterna ibland finns med och ibland inte.

T.ex: 

MgCl2 = Mg2+ + Cl-

I detta fallet finns en tvåa vid slutet av Kloriden i Magnesiumklorid, men den blir inte kvar i kloridjonerna.

CuSO4 = Cu2+ + SO2-4 

Här blir fyran kvar i slutet på sulfatjonerna. De andra exemplaren med de resterande salterna har ungefär samma problem, och jag ser inte riktigt någon koppling mellan siffrorna i slutet.

Varför blir det så här?

Zayy 35
Postad: 23 mar 2022 10:03

Menar du siffrorna nere eller uppe?

Zayy 35
Postad: 23 mar 2022 10:40

Siffrorna nere säger hur mycket du har av en atom: MgCl2: består av en Mg och 2 Cl. 

Siffrorna uppe är vilken laddning det är. Grundregeln är att atomer vill ha ett fullt skal (8 elektroner). Du ska kolla vilken grupp en atom tillhör och på så sätt får du veta hur många valenselektroner den har.

Det lila är grupp 1. Om du fortsätter lodrätt till höger har du grupp 2. Grupp 1 har 1 elektron, väte betecknas exempelvis: H+. Mg har 2 elektroner och betecknas Mg2+. Sedan varierar det i grupperna i mitten. Grupp 18 har redan ett fullt skal och har uppnått ädelgasstruktur. 

Jag tar Magnesiumklorid i din tabell som exempel. Mg har ju laddningen 2+. Cl är i grupp 17; den har 2 elektroner i första skalet, 8 i den andra och 7 i den yttersta. Eftersom den saknar endast 1 elektron för att uppnå ädelgasstruktur får den laddningen -.

MgCl2 = Mg2+ + Cl    

Om Mg bara tar upp en elektron från Cl får den en till elektron, men den behöver ju 2 elektroner. Därför behövs det 2 Cl.  (2+-2 = 0). Målet är att ha 0 i laddning. För då har du ett fullt skal och inget överskott/underskott av elektroner. 

Sedan finns det ett antal joner och sammansatta joner. Jag går första året natur och vi ska kunna de utantill, om du också väljer att gå natur senare. SO2-  är en av dem. Den består av en svavel och 4 syre och har totalt laddningen 2-.

Kopparsulfat bildas när sulfatjoner reagerar med kopparjoner enligt formeln: Cu2+ + SO42-CuSO. Cu har laddning 2+ (2 extra elektroner) och SO4 har laddning 2- (saknar 2 elektroner) därför sker en reaktion. 2+ och 2- "tar ut varandra" och kvar har vi laddningen 0. 

Hoppas detta hjälpte lite. Du kan också söka mer om "laddningar" på nätet eller fråga din lärare om detta. Hon kan säkert förklara bättre än jag gör.  

Davoodi 3
Postad: 23 mar 2022 11:17

Siffrorna uppe är ju hur många elektroner som atomen har tagit emot eller gett bort. Jag antar att det är lite både och med att jag inte fattar varför t.ex. magnesiumjonerna har förlorat 2 elektroner, medan kloridjonerna endast har förlorat en. Samtidigt som siffran där nere, (som jag tror visar hur många molekyler av t.ex. Cl det finns) försvinner ibland (i t.ex. magnesiumkloriden) och ibland inte (i t.ex. kopparsulfaten). 

Jag kan ha fel när det gäller vad siffrorna innebär, men jag tror det är så iallafall. 
Tacksam för svar i förväg!

Zayy 35
Postad: 23 mar 2022 11:44 Redigerad: 23 mar 2022 11:45

Inte tagit emot eller gett bort utan snarare hur många elektroner den behöver eller redan har. Ja magnesium förlorar 2 elektroner som den ger bort till 2 Cl. 1 Cl har ju laddningen - och behöver bara 1 elektron.  Den har 7 valenselektroner och när den tar emot 1 elektron från Mg får den ett fullt skal. Eftersom Mg har 2 extra elektroner kan den ge bort till Cl inte bara 1. När Mg har gett bort sina 2 extra elektroner har den också ett fullt skal.

Ja det är rätt, siffran nere visar antal. MgCl2. 1 Mg och 2 Cl. 

Davoodi 3
Postad: 23 mar 2022 12:11

Tack så jättemycket för hjälpen, jag tror att jag förstår nu!

Man behöver alltså använda den periodiska tabellen för att veta vilka atomer som behöver vad?

Förlåt för den tidigare kommentaren förresten om den var lite förvirrande, jag hade inte laddat om sidan och såg bara ditt första svar, inte det andra :)

Zayy 35
Postad: 23 mar 2022 14:07

Ja precis, periodiska systemet får ni ju ha när det är prov. Den kemin du läser har jag ju redan läst så om det är nåt annat du behöver hjälp med kan du skicka ett meddelande om du vill. Lycka till!

Smutstvätt 25191 – Moderator
Postad: 23 mar 2022 14:34
Zayy skrev:

Ja precis, periodiska systemet får ni ju ha när det är prov. Den kemin du läser har jag ju redan läst så om det är nåt annat du behöver hjälp med kan du skicka ett meddelande om du vill. Lycka till!

All hjälp ska ske i det publika forumet, för din och andra användares säkerhets skull, samt för att minska risken för fusk. /moderator

Svara
Close