Salpetersyra i vatten
När man blandar salpetersyra i vatten så blir det varmare i bägaren eftersom det är en exoterm reaktion, men visst beror det på att vid spädning så ökar hydratiseringen av de upplösa jonerna vilket i sin frigör energi? Eller tänker jag fel?
Beror på.
Ifall du blandar 100 % ren salpetersyra med vatten sker även en exoterm protolys. Nu är problemet att salpetersyra sällan hittas i koncentrationer över 70 % eftersom det inte går att koncentrera en vattenlösning av salpetersyra till en högre koncentration genom den vanligaste separationsmetoden - destillation. Koncentrerad salpetersyra är en s.k. azeotrop.
Ifall lösningen med salpetersyra innehåller så pass mycket vatten att syran redan är 100 % dissocierad i vätejoner och nitratjoner så är den enda rimliga förklaringen till värmeutveckling det som du skrev. Jag kan i alla fall inte rent spontant komma på någon annan rimlig förklaring.
Kan disscocieringen av salpetersyra-saltet frigöra energi eller kostar det bara energi?
(Det är lab som vi gjorde, där vi blandade ca 3 ml salpetersyra till 100 ml med vatten. Så jag tror inte att salpetersyran hade koncentrationen 100%)
Nyss skrev du att det var salpetersyra som späddes ut, och nu att det är något salpetersyrasalt. Vad är det som gäller egentligen? Du får nog ge en tydligare beskrivning av experimentet med alla fakta annars blir det svårt att ge hjälp.
Oj, jag kanske var lite otydlig (blandade ihop två uppgifter).. ber om ursäkt :/
Uppgiften var att späda koncentrerad salpetersyra till 100 ml med vatten.. sedan studera hur temperaturen förändrades. Det blev varmare = exoterm reaktion. Det jag funderade över varför eller vad är det som gör att reaktionen blir exoterm?
Då har det troligen att göra med det som du skrev.