Saliv
I mina anteckningar har jag skrivit att salivet bland annat består av HCO3-. Dock förstår jag varken varifrån det kommer och inte heller vad basen har för funktion, vill någon hjälpa mig med att reda ut detta?
koldioxid + vatten => kolsyra
kolsyra + vatten => vätekarbonatjon + oxoniumjon
karbonatsystemet buffrar pH och hjälper oss bli av med koldioxid
Vätekarbonatjonen (HCO3-) kan omvandlas tillsammans med en vätejon (från oxiniumjonen), motsvarande åt andra hållet av det Smaragdalena skrev:
kolsyra + vatten <=> vätekarbonatjon + oxoniumjon
När vi äter sur mat sjunker pH i munnen. Det finns också gott om bakterier, vilka släpper ifrån sig sura ämnen. Och ett lågt pH i munnen fräter på tändernas emalj.
Så om saliven innehåller vätekarbonatjoner, vad tror du händer då?
Fungerar det alltså som en buffert?
alix2a skrev:Fungerar det alltså som en buffert?
Ja vätekarbonatjonerna hjälper till att neutralisera pH i munhålan.
I kroppens olika delar (bl.a. i de röda blodkropparna, njurarna, magsäcken och t.o.m. saliven) finns ett enzym som heter karboanhydras. Detta enzym kalayserar omvandlingen av koldioxid och vatten till kolsyra, så att pH skillnader kan skapas eller utjämnas, och detta enzym är ett av de enzym som finns i saliven.
Red: motade bort tryckfelsnisse, tackar för vaksamt öga!