Sackaros ej reducerande?
Sackaros är ju inte en reducerande sockerart då den består av fruktos och glukos. Jag vet att fruktos är en ketohexos och saknar en aldehydgrupp och därmed inte är reducerande. Men sackaros har ju även en glukosgrupp som innehåller en aldehydgrupp, borde inte den kunna ge sackaros reducerande egenskaper?
Hur är fruktos och glukos bundna till varandra i sackaros, d.v.s. mellan vilka grupper finns glykosidbindningen?
Osäker på vad som menas med grupper men den är bunden mellan kol 1 och kol 2?
Ja precis glykosidbindningen finns mellan kol 1 i glukos och kol 2 i fruktos.
Vilken del av glukosmolekylen är det som kan reducera ämnen?
Aldehydgruppen (karbonylgruppen) kan reducera ämnen?
Precis, men är glukosens aldehydgrupp fri att reducera något när glukosen är bunden till fruktos, som i sackaros?
Förstår inte riktigt vad som menas med fri i detta sammanhanget... :/
Det jag menade med fri var dels att den funktionella gruppen som kan reducera (aldehyden) finns kvar (så reaktionen kan ske), samt dels att den är åtkomlig för andra ämnen (d.v.s att ett annat ämne kan komma tillräckligt nära för att en kemisk reaktion skall kunna ske).
Om du tittar på sackarosen, och närmare på kolatomen nummer 1 i glukos (den som i den linjära formen av glukos finns som aldehyd). Hur ser det ut för kolatomen 1 i sackaros?
Alltså, den är med i glykosidbindningen? Men kol 1 i glukosmolekylen skiljer ju sig inte från kol 1 i cellobios?
Precis, kol 1 har inte längre en aldehyd - denna grupp är istället en del av glykosidbindningen. Därför kan ingen reduktion ske med sackaros.
I cellobioset används mycket riktigt kol 1 från en glukosmolekyl för att skapa glykosidbindningen, men det cellobios är en disackarid med två glukosmolekyler. Och den andra är fri att öppna sig till den linjära formen, som då har en aldehyd, vilken kan reducera andra ämnen. Detta gäller även för maltos och laktos, som synes i bilden nedan:
Okej då förstår jag! Superskönt!! TACK!!