4 svar
1601 visningar
d5000 behöver inte mer hjälp
d5000 48
Postad: 21 jul 2020 19:15 Redigerad: 21 jul 2020 19:15

Sackaros

Varför kan man bli fet av socker? Motivera ditt svar.

Ange källor och källkritik till ditt svar. OBS! Utöver det som du läst i studieguiden och läroboken kan du behöva söka fakta på andra ställen. Var kritiskt till källan! Jämför alltid minst 2 källor.

 

Hej, jag håller på att läsa om biomolekyler & processer i människokroppen i kemiboken och fick den här frågan att svara utifrån dem kapitlar. 

Jag har svårt att orientera mig med denna fråga. Om jag har förstått rätt så bryts sackaros ner till fruktos och glukos. Socker är en kolhydrat dvs att nedbrytningen börjar redan i munhålan med hjälp av enzymer. Det gör att glukosen tas upp av kroppen snabbt för att användas som energi. Vid överskott av energi så lagras det som fett. Men allt det fick jag från det jag lärde mig i biologi, hur blandar jag in kemi här?

Jag läste om glykogensyntesen i boken som jag inte förstod mycket av, är det relevant att ta upp det?

Några tips?

Teraeagle 21191 – Moderator
Postad: 21 jul 2020 20:11 Redigerad: 21 jul 2020 20:14

Ditt svar bör innehålla följande:

  1. Det faktum att ett kaloriöverskott (större energiintag än vad metabolismen kräver) innebär att kroppen lagrar överskottsenergi som fett.
  2. En förklaring varför kroppen lagrar överskottet som just fett. Detta är inte självklart. Växter lagrar t.ex. sin energi som stärkelse istället, åtminstone i första hand. Vad är fördelen med fettlager som gör att kroppen anstränger sig för att omvandla socker (glukos) till fett? Varför inte bara lagra sockret eller göra om det till stärkelse som växterna gör?
  3. En biokemisk förklaring hur det hela går till. Här behöver du förklara att glukos passerar glykolysen, blir till pyruvatjoner som omvandlas till acetyl-CoA som sedan matas till citronsyracykeln. Därifrån sker fettsyrasyntes (motsatsen till betaoxidation) för att producera fettsyror. Sedan bygger kroppen fett (tryglycerider) genom förestring av fettsyrorna. Fettet lagras i fettceller.

Se t.ex:

https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Fettsyrasyntes 

d5000 48
Postad: 21 jul 2020 23:59

okej tack nu klarnade det upp för mig, undrar bara lite på punkt 2.

Jag läste att fett innehåller mer än dubbelt så mycket energi än kolhydrater och proteiner, och binder inte till vatten. Detta håller nere storleken på kroppens energiförråd. 

Kan det va anledningen till att kroppen väljer att omvandla glukos till fett eller syftar du på något annat? 

Teraeagle 21191 – Moderator
Postad: 22 jul 2020 00:08

Ja, nästan helt säkert!

Om man är en rörlig varelse som ett djur är det viktigt att kunna ”koncentrera energin” så mycket som möjligt, vilket innebär att fett är en bra energireserv då det håller mycket energi per viktenhet. 

Djur är dessutom mer beroende av att kunna hålla sin kroppstemperatur, vilket innebär att det är ytterligare en fördel att lagra energi som just ett isolerande fettlager. Fett isolerar bra mot kyla.

Det finns alltså flera evolutionära fördelar med att lagra energi som fett, vilket är anledningen till att vi och andra djur kan lagra allt energiöverskott, oavsett om det är fett/protein/kolhydrater vi får i oss som fett.

Teraeagle 21191 – Moderator
Postad: 22 jul 2020 00:16 Redigerad: 22 jul 2020 00:18

En intressant detalj: Nästan hela kroppen kan använda fett som energikälla när det är brist på socker, men inte hjärnan. Det finns mycket fettvävnad i hjärnan och det vore livsfarligt ifall hjärnan började bryta ner sig själv om man har ätit för få kalorier.

Om det inte finns socker tillgängligt måste hjärnan därför förses med karbonylföreningar istället som energikälla, s.k. ketonkroppar. De luktar ungefär som aceton (vilket är en sorts keton). Människor som svälter luktar ofta aceton från andedräkten av denna anledning. Samma sak händer om personer som har diabetes inte tar sin insulin. Det är ett hormon som får cellerna att ta upp socker från blodet, men om insulinet inte finns där tror cellerna att det råder svält och börjar producera ketonkroppar.

https://sv.wikipedia.org/wiki/Ketonkropp 

Svara
Close