1 svar
56 visningar
akuthjälphär 75
Postad: 21 nov 14:36

Rydbergsformel

Hej jag har förstått det som att rydbergsformel går att implementera på alla atomer, då min formelbok har formeln 1/lamba = RZ²(1/n²1-1/n²2) där Z är atomnummer. Även i min lärobok står det "Janne Rydberg upptäckte ett samband inte bara för väte, utan alla spektralserier" men när jag googlar runt står det att formeln är utgjord för endast väte. 

wolfdare 12
Postad: 11 dec 01:13

Det stämmer att Rydbergs formel ursprungligen utvecklades för väteatomen och beskriver spektralinjerna för väte i dess emitterade eller absorberade ljus. Formeln du nämner, är en mer allmän form av Rydbergs formel, där Z är atomnummer (som för väte är Z = 1, för helium är Z = 2, och så vidare). Formeln är alltså tillämplig på alla atomer, men den används för att beskriva spektrallinjer för väte eller väte-lika atomer (de som har en eller få elektroner).

Formeln är anpassad för väteatomer, eftersom Rydberg upptäckte att det fanns ett mönster i vätes spektrum som han sedan generaliserade för andra väte-lika atomer, där Z påverkar energinivåerna. För komplexare atomer, särskilt de med fler elektroner (som helium eller litium), kan den användas som en approximation om elektronskalens inverkan inte är för starkt.

Men för atomer med fler elektroner än väte, såsom helium eller tyngre grundämnen, måste man ta hänsyn till elektron-elektroninteraktioner och andra kvantmekaniska effekter som gör att formeln inte är lika exakt som för väte. Dessa atomer har inte lika enkla energinivåer som väteatomen, och i dessa fall är Rydbergs formel en förenklad approximation.

Så även om Rydbergs formel tekniskt sett kan tillämpas på alla atomer, är den mest noggrann för väte och väte-lika atomer. För mer komplexa atomer kan man behöva använda mer avancerade modeller som tar hänsyn till dessa extra effekter.

Svara
Close