Rubbning av jämviktsläget
När man späder/minskar koncentrationen så rubbar man jämviktsläget och då är den inte längre i jämvikt. Betyder det att det måste vara en viss mängd av alla ämnen för att det ska kunna vara jämvikt? Man räknar ju ut Q och ser om det är lika med K, men när man rubbar koncentrationerna är Q inte lika med K längre och därför går reaktionen åt ena eller andra hållet. Betyder det att den reaktionen aldrig kan uppnå jämvikt? Isf, gäller det enbart om alla koncentrationerna förändras? Eller innebär det att reaktioner går mer åt vänster/höger ett tag tills dess att jämvikten återställts? När man googlar på det så står det att jämviktsläget förskjuts om man exempelvis fördubblar alla koncentrationer, men vad innebär det? Att den får ett annat jämviktsläge, eller att den inte längre kommer uppnå jämvikt? För det står också att jämviktskonstanten inte förändras när koncentrationerna förändras?
En jämviktsreaktion är när reaktionen åt ena hållet går precis lika fort som reaktionen åt andra hållet. Det förbrukas och bildas nya molekyler hela tiden, men lika många åt båda hållen.
När man gör en förändring - tillsätter något, tar bort något, ändrar trycket - så kommer reaktionen åt häger och rektionen åt vänster inte att gå lika fort längre. Reaktionen åt ena hållet går fortare än reaktionen åt andra hållet, tills precis lagom mycket har förbrukats/bildats för att reaktionerna åt häger och vänster skall gå lika fort igen. Då har en ny jämvikt ställt in sig.
Jämviktskonstanten är just det, en konstant (däremot har den olika värde vid olika temperaturer).