3 svar
1758 visningar
goodgualriri 38
Postad: 14 jun 2021 15:59

Rostande stålull i olika vattenlösningar laboration

Hej! 

Jag har gjort en laboration där jag lade stålull i 4 olika glas som innehöll följande: 

 

Glas 1 fylldes med 1 dl kallt vatten. 


Glas 2 fylldes med kokande varmt vatten som fått koka i 5 minuter. Hela glaset fylldes med det varma vattnet.  


Glas 3 fylldes med 1 dl kallt vatten och 1 krm ättiksyra, därefter blandades lösningen. 


Glas 4 fylldes med 1 dl kallt vatten och 1 krm salt, därefter blandades lösningen. 

Jag lät glasen stå på fönsterbrädan i 3 dagar, men ingenting hände med stålullen (använde svinto.) Kan det vara därför det inte rostade i något av glasen? 

mag1 9417
Postad: 15 jun 2021 10:00

Hej och välkommen till Pluggaktuten!

Stålullen som finns i mataffären är så kallad tvålull, som innehåller tvålliknande ämnen. Dessa ämnen löddrar och hjälper till att lösa fett och andra hydrofoba ämnen så att det som skall rengöras lättare blir rent. Vissa av ämnena i denna "tvål" är faktiskt redox aktiva, d.v.s. de kan delta i reduktion/oxidation. Bl.a. natriumnitrit finns med i vissa versioner av Svinto. Nitritjoner tillsätts t.ex. till charkvaror och färdigmat, som oxidationsmedel för att förhindra att andra oxidationsreaktioner skall kunna ske (små mängder nitritjoner så klart).

De fettlösande delarna av "tvålen" blandar sig inte heller så gärna med vatten, man brukar behöva gnugga stålullen lite för att den skall börja löddra. Så tvålen skapar en fysisk barriär mellan stålullen och vattnet - så det finns inte mycket kontakt att rosta på, om ens någon då hela biten är doppad i tvål.

Om du tar upp dina bitar stålull (eller tar nya) och sköljer dem under kranen medans du masserar ut tvålen ur stålullen, borde bitarna rosta igen - ta nya glas med nya vätskor dock, så du eliminerar tvålrester.

goodgualriri 38
Postad: 15 jun 2021 14:41 Redigerad: 15 jun 2021 14:42

Tack för ett så utförligt svar!

Jag hittade precis förpackningen och såg att det stod ”stainless steel” och ”stålbollar” under. Jag missade att stålbollarna/svinton var rostfritt. Det måste det ju vara eftersom den används för att diska och då kommer den självklart komma i kontakt med vatten. Vet du hur rostfria stålbollar/svinto är uppbyggda? Visst är det en järnlegering precis som stålull, men som har ett skyddande skikt som förhindrar att oxidation sker? Detta skydd ska enligt mina Google sökningar bestå av oxider från krom, låter det rätt?
Jag tänkte utföra experimentet igen. Vad kan jag förvänta mig för resultat i glaset med ättiksyra?Kommer det ske en reaktion i glaset med ättiksyr  eller kommer stålullen agera som en protontagare? 

mag1 9417
Postad: 15 jun 2021 20:05

Består bollarna av en stållegering som motstår korrosion så kan det så klart vara en förklaring till att du inte ser någon rost. Men jag misstänker att legeringen eller skyddande ytskikt inte ger så högt skydd mot korrosion, helt enkelt för att det kostar mer. Jag drar mig till minnes att IKEAs rostfria bestick var som mest rostskyddade, i alla fall de jag hade, för nog rostade de. Speciellt om de var i närheten av något med bättre rostskydd som kastrull eller diskbänken. Så det finns "rostfritt" och rostfritt stål...

Svara
Close