Rörelsemängdmomentets bevarande i konisk pendel
Hej!
Jag har lärt mig att rörelsemängdmomentet bevaras om kraftmomentet är noll. Om vi tänker oss en konisk pendel, kommer ju kraftmomentet med avseende på en punkt i mitten av cirkeln (den nedre pricken på bilden) vara noll, eftersom vertikala komponenten av spännkraften = tyngdkraften, och den horisontella komponenten skär punkten.
MEN om vi tänker oss kraftmomentet med avseende på den övre punkten, så kommer den inte att vara noll väl? Spännkraften har inget moment då den skär punkten men tyngdkraftens komponent som är vinkelrät mot snöret utövar ett moment?
Intuitivt känns det som att rörelsemängdsmomentet bevaras. Hur ska man tänka?
Om summan av alla yttre vridmoment som verkar på ett system är 0 så är rörelsemängdsmomentet bevarat. Ja, rörelsemängdsmomentet kan vara bevarat med avseende på ett visst origo och ej bevarat med avseende på ett annat. Testar du att använda högerhandsregeln för kryssprodukter så ser du att kryssprodukten r x p=L är densamma med cirkelns mittpunkt som origo. För en punkt högre upp ser du med högerhandsregeln att rörelsemängdsmomentsvektorn ändras i och med att pendeln svänger runt.
Okej, tack!