Rörelsemängdens bevarande vs impulslagen
Hej! Jag har en fundering. Rörelsemängdens bevarande utgår ju ifrån att rörelsemängden alltid är densamma efter en studs tillexempel. Alltså att pföre=pefter.
Men, enligt impulslagen kan ju rörelsemängden ändras i samband med kraft och tid. I= F*t och F*t=mv.
Jag undrar hur det kan hänga ihop. Jag tror det är enklare att förstå vad jag menar med ett exempel:
Om man har en studsboll och låter den studsa 4 gånger och man räknar ut rörelsemängden när bollen är påväg uppåt och rörelsemängden när bollen är påväg nedåt. Då kommer ju rörelsemängden ha ändrats på bollen efter studsen. Ger rörelsemängdens bevarande då att den rörelsemängd som försvunnit från studsbollen ges till golvet? Alltså att golvet får den rörelsemängden?
Det är ju det som händer med rörelseenergin. Men känns konstigt om det är så med rörelsemängden också? Men samtidigt så är det det enda jag kan komma på som fungerar med rörelsemängdens bevarande lagen.
Är det någon som har en bättre förklaring på detta än vad jag har lyckats tänka fram?
Tack för hjälpen isåfall!!
Precis, rörelsemängden överförs till objektet som man kolliderar med. I exemplet med studsbollen sitter golvet (ganska) hårt fast i jorden, och eftersom jorden är så oerhört mycket tyngre än studsbollen så märker man inte att den får ändrar rörelsemängd, men faktum är att man lite lite grand knuffar jorden ur sin omloppsbana (men inte mer än man påverkade den åt andra hållet när man släppte bollen)
Rörelsemängdens bevarande är faktiskt mer absolut än rörelseenergins - rörelseenergin kan ju omvandlas till andra energiformer, t.ex. värme- eller lägesenergi, men rörelsemängden i ett slutet system är _alltid_ bevarad.
Tack! Då förstår jag mycket bättre!!