Rörelsediagram
Hej! behöver hjälp med en uppgift som jag klurat på en stund.
Vilka diagram beskriver samma rörelse?
https://gyazo.com/7bebece3d7895fb5e7ef36de186e40a0
Har räknat ut att C och E hör ihop. Men min fråga är ifall diagram A också gör det? Eftersom att E skulle kunna ritas in som en sekant i A. Vet dock inte hur jag skulle kunna motivera sambandet mellan A och C+E på ett bra sätt.
Är tacksam för alla svar och all hjälp jag kan få!
Det är bättre att lägga in bilden här i inlägget, så att man inte behöver öppna en ny flik för att kunna se vad frågan handlar om /Smaragdalena, moderator
- C och E beskriver samma rörelse, rätt
- B och D beskriver också samma rörelse
- men A passar inte till C och E !!! Motivering: "hastighet vid tidpunkten 0 är inte 0" eller "den målade grafen är inte en parabel med vertex i origo"
Taylor skrev:- C och E beskriver samma rörelse, rätt
- B och D beskriver också samma rörelse
- men A passar inte till C och E !!! Motivering: "hastighet vid tidpunkten 0 är inte 0" eller "den målade grafen är inte en parabel med vertex i origo"
Tack för ditt snabba svar!
Så det är bara:
1. C och E
2. B och D
Som beskriver samma rörelse?
JA.
[quote="mosalah (via PM)"]
Hej Taylor!
I inlägget jag gjorde gällande rörelsediagramen (fysik 1) som du hjälpte mig med att svara på. Är du helt säker på att du har rätt? För tycker det känns som att A och E bör höra ihop. Då E faktiskt har hastighet 0 vid origo?
Tack för hjälpen i vilket fall![/quote]
Kurvan (värden för "s") i A stiger alltför brant i närheten av origo för låga "t". A passar inte till E eftersom i E startar hastigheten från NOLL.
C beskriver en rörelse med konstant acceleration. En konstant acceleration innebär att hastigheten ökar linjärt, d v s E kan beskriva samma rörelse. En konstant acceleration innebär också att sträckan ökar som en andragradskurva, d v s det stämmer även på A.
B beskriver en rörelse med konstant hastighet, så den hör ihop med D som visar en sträcka som ökar linjärt.
Det finns ingen annan bild som hör ihop med F - det skulle vara en hastighet som ökar som tiden i kvadrat och eb nsträcka som ökar som tiden upphöjt till tre, och någon sådan finns inte.
> En konstant acceleration innebär också att sträckan
> ökar som en andragradskurva, d v s det stämmer även på A
Problemet är att kurvan på bilden "A" är ingen andragradskurva ... eller en dålig målad andragradskurva. Tangenten i origo borde vara horisontell ... och det är den inte på bilden.
Jag tolkar det i alla fall som en (dåligt ritad) andragradskurva.