Rörelse med konstant acceleration
"Två små blykulor släpps från ett högt torn med 1,0 s tidsmellanrum. Hur stort är avståndet mellan kulorna då den första fallit 15 m?"
Jag tänker att a = 9,82 m/s^2 eftersom kulorna faller fritt mot jorden. Accelerationen är alltså konstant och därför kan jag använda mig av s = v(0)*t + (a*t^2)/2.
v(0) = 0 m/s eftersom de är i vila i starten.
Om jag sätter s = 15 kan jag få tiden för den första kulans fall, visst? Kan jag ta den tiden subtraherat med 1 (eftersom det skiljer 1,0 sekund i tid mellan kulorna) och då räkna ut hur långt den andra kulan har fallit genom att använda formeln ovan och sätta t som differensen jag nyss uträknade? Om jag därefter subtraherar 15 m med den andra kulans fallängd, är differensen svaret jag söker?
Jag tänker att man annars kan sätta t = 1,0 s och på så sätt räkna ut hur långt en kula kommer att falla på den tiden. Detta kommer vara distansen mellan de två kulorna. Räcker det med det?
Är lite förvirrad här. Hoppas jag har gjort mig någorlunda förståelig.
Den första metoden du beskriver är rätt.
Den andra metoden är fel eftersom kulornas hastighet ständigt ökar.
Hej, jag har precis samma problem. Förstår verkligen inte hur jag ska gå tillväga, sitter fast. Någon vänlig själ som skulle kunna ge en ledtråd?
Metoden är bra beskriven i inlägget ovan. Om du kör fast - visa hur långt du har kommit, så kan vi hjälpa dig vidare.
Löste den efter om och men, tack!