Röntgenstrålning
Hej
jag håller på och jobbar på denna fråga
På sjukhus används olika typer av röntgenmetoder vid diagnostiska processer. Redogör för de mest vanliga förekommande metoderna där du på ett tydligt sätt kopplar till strålningsfysiken som du läst i dessa två kapitel.
Just nu skriver jag om röntgen strålning. och funderar lite på hur man skapar röntgenstrålning, och läst om att man kan använda sig av sk "röntgenrör". "där man accelererar elektroner i vakuum med hög spänning mot en metallbit, när elektronerna träffar metallbiten så sker det en bromsstrålning".
denna bromsstrålning skickar ut elektromagnetisk strålning,( alltså ett gamma-sönderfall? )
så jag tänker så här
eftersom elektroner accelereras och träffar atomerna i metallbiten så går elektronerna från ett högre energitillstånd till ett lägre och skickar då ut elektromagnetisk strålning med energi som motsvarar skillnaden i energi.
tänker jag rätt eller fel?
tacksam för svar
mvh
Bromsstrålning är inbromsning av laddade partiklar, i detta fallet elektroner som träffar metallen i röntgenrörets anod. Det är själva inbromsningen som genererar elektromagnetisk strålning i form av Röntgenstrålning. Hittade denna siten som jag tycker förklarar bra:
https://www.radiologymasterclass.co.uk/tutorials/physics/x-ray_physics_production
Nej, det är inte gamma-sönderfall. Detta begrepp hör hemma inom radioaktiva grundämnen.
Tack för eran hjälp!!