5 svar
218 visningar
jmce behöver inte mer hjälp
jmce 16 – Fd. Medlem
Postad: 16 aug 2021 19:26

Rita ut vektorer för ström i tre parallella ledare

Hej alla!

Jag har sett att denna uppgift har kommit upp innan, men känner inte riktigt att jag förstår det tillräckligt bra och har även svårigheter att rita upp det. 

"Figuren nedan visar tre långa parallella ledare. I två av dem är strömmen 6,0 A resp. 3,0 A. Avstånden mellan ledarna framgår av figuren. Hur stor skall strömmen I i den översta ledaren vara om kraftverkan på 6,0 A-ledaren skall vara noll?"

Rent spontant när jag såg uppgiften resonerade jag på så sätt att om kraftverkan på mittenledningen (6,0 A) ska vara 0, så måste krafterna från den nedersta ledningen (3,0 A) samt den översta (I) "ta ut" varandra. Således la jag upp ekvationen som följande: 

I1 = 3,0 A

I2 = 6,0 A

I3 = ? A

a1 = 0.02 m 

a2 = 0.05 m 

F1 = F3

l = 1

k = 2 * 10-7 

Utöver detta valde jag även för enkelhetens skull i beräkningarna att uppge ledarnas längd till 1 meter, men denna information uppges inte i uppgiften utan är endast ett sätt som gör det enklare för mig. 

F1 = k * ((I1 * I2 * l) / a1)

F1 = (2 * 10-7) * ((3,0 * 6,0 * 1) / 0.02)

F1 = 1,8 * 10-4 = F3

1,8 * 10-4 = (2 * 10-7) * ((I3 * I2 * 1) / 0.05)

-->

(1,8 * 10-4 * 0.05) / (2 * 10-7 * 6 * 1) = I3

I3 = 7.5 A

Detta värde på I3 verkar stämma överrens med vad som även står i övriga trådar. Nu till mina funderingar: 

När jag ritar upp ledarna ur en vinkel rakt uppifrån, med strömmen riktad "ut från pappret" så har jag svårt att få till de korrekta vektorerna för kraft och magnetisk flödestäthet. Jag använder högerhandsregeln, men det känns inte rätt ändå

Då man ritar upp två parallella ledare med ström åt samma håll blir bilden följande:

Om jag sedan lägger till den översta ledaren, till höger så blir bilden följande: 

Men låt oss säga att jag hade börjat med att rita den översta ledaren, då hade bilden istället blivit:

Vad är det som blir fel i mina bilder?

Jag misstänker själv att den mittersta ledaren inte bör ha en kraftvektor (F2) då den verkande kraften ska vara 0, men har den även då inte en vektor för magnetisk flödestäthet (B2)? Är någon bild som jag har ritat mer "rätt" än någon annan gällande placeringen av vektorerna?

Supertacksam för svar!

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 16 aug 2021 20:26

De krafter  som verkar på den högra respektive vänstra (översta och understa i den första bilden) ledarna är helt ointressanta (men de har samma storlek men motsatt riktning som de intressanta krafterna på mittenledaren).

Du har kraften F1 på den vänstra ledaren, som är riktad åt höger. Den är lika stor som kraften F21, som är riktad åt vänster.

Du har kraften F3 på den vänstra ledaren, som är riktad åt vänster. Den är lika stor som kraften F31, som är riktad åt höger.

Om kraften från den högraste ledningen skall kunna peka åt rätt håll, måste strömmen i denna ledning gå in i pappret istället.

SaintVenant 3956
Postad: 16 aug 2021 21:06 Redigerad: 16 aug 2021 21:11

Snygga bilder!

Detta problem bygger på att veta vad man vill analysera. Om du exempelvis har en låda som står på ett golv och har en annan låda ovanpå:

Vilka krafter verkar på den nedersta lådan? Vi vet genast att det enbart är dess egen tyngdkraft, normalkraften från golvet och normalkraften från lådan ovanpå:

Detta kallas en friläggning där jag valt att isolera det jag vill analysera. Normalt ska inte golv och övre låda vara med i en korrekt friläggning men jag har med dem i grått bara som illustration av att de inte är intressanta.

I ditt fall är det så som Smaragdalena säger inte intressant egentligen vilka krafter de andra ledarna påverkas av utan enbart de den mellersta påverkas av. Det vi får är:

Här har vi alltså notationen att F12F_{12} läses som "Kraften på ledare 1 från ledare 2". Det som är intressant här är egentligen bara krafterna F21F_{21} och F23F_{23} men vi vet enligt Newtons tredje att vi har:

F12=F21F_{12}=F_{21}

F32=F23F_{32}=F_{23}

Därmed har jag med dom som illustration av detta faktum.

Edit: En fråga jag måste ställa; vad menar du att de gröna vektorerna BiB_i är? De magnetiska fälten är de koncentriska cirklar kring ledarna som du ritat ut.

jmce 16 – Fd. Medlem
Postad: 16 aug 2021 22:02

Tack snälla för båda era svar! Det blev mycket tydligare för mig nu. :)

Ebola skrev:

Edit: En fråga jag måste ställa; vad menar du att de gröna vektorerna BiB_i är? De magnetiska fälten är de koncentriska cirklar kring ledarna som du ritat ut.

... Det har du alldeles rätt i! Jag tror att jag blev förvirrad när jag såg någon annan rita upp dem som vektorer för att förklara hur kraftvektorerna Fi bör placeras utifrån strömmens riktning och högerhandsregeln.

Förutom att ta bort de gröna vektorerna, bör jag även ta bort beteckningarna Bi eller bör jag placera dem vid de koncentriska cirklarnas ena pil för att det ska bli mest logiskt för den som tittar på bilderna? :)

SaintVenant 3956
Postad: 16 aug 2021 22:28
jmce skrev:

... Det har du alldeles rätt i! Jag tror att jag blev förvirrad när jag såg någon annan rita upp dem som vektorer för att förklara hur kraftvektorerna Fi bör placeras utifrån strömmens riktning och högerhandsregeln.

Aha, ja, det finns många sätt att illustrera det på. Kraftens riktning enligt modellen du lär dig i gymnasiet bygger på den delen av magnetfältet som är vinkelrät till ledaren. Alltså räcker det med en uppåtriktad vektor för att illustrera detta. Var bara med på att det är många kraftsummor och ett antagande om att ledaren är oändligt lång som ligger till grund för resultatet.

Förutom att ta bort de gröna vektorerna, bör jag även ta bort beteckningarna Bieller bör jag placera dem vid de koncentriska cirklarnas ena pil för att det ska bli mest logiskt för den som tittar på bilderna? :)

Du bör placera dem vid cirklarna, tycker jag. Den singulära vektorn du ritat nu kan vara underförstådd.

Det finns ett knep som Faraday använde sig av vilket handlar om medverkande och motverkande magnetfält för att få fram kraftens riktning, har du lärt dig om det?

jmce 16 – Fd. Medlem
Postad: 16 aug 2021 22:36

Tusen tack!

Ebola skrev:

Det finns ett knep som Faraday använde sig av vilket handlar om medverkande och motverkande magnetfält för att få fram kraftens riktning, har du lärt dig om det?

Har ännu bara hunnit snudda vid Faradays induktionslag, är det denna du syftar till? Annars har jag nog inte hört om det innan! 

Svara
Close