4 svar
345 visningar
skrållan100 393
Postad: 26 mar 2021 13:01

Rita upp kraftbild

Hej, 

jag ska lösa uppgiften: 

Är osäker på hur jag ska måla upp krafterna. Såhär har jag gjort hittils:

De röda pilarna är krafter. Funderar just nu mest på hur det ska se ut vid B, ska kraften vara riktad åt höger och kommer denna kraft motsvara mg?

PATENTERAMERA 6064
Postad: 26 mar 2021 20:16

Undvik att gissa.  Frilägg och sätt upp jämviktsekvationer.

skrållan100 393
Postad: 12 apr 2021 11:20

Tack för bilden! Är dock osäker på hur jag ska göra efter detta. 

Eftersom vi har två F(bx) samt F(by) motriktade, borde inte dessa ta ut varandra? Dvs vi inte får någon reaktionskraft alls i B? 

Vet att spännkrafterna ska vara lika stora på båda sidor av linan, dvs S=mg

Sedan antar jag att jag vill ställa upp någon slags tabell, typ:

Samt ställa upp ekvation för moment. Om jag går medsols kommer ju F(ay), F(by), F(cy) vara negativa, samtidigt som alla krafter i x-led är positiva. Men hur blir det med krafterna som vrider neråt (Fby)  (andra raden i bilden) samt F(bx)  (sista raden i bilden)?

Peter 1023
Postad: 12 apr 2021 19:15
skrållan100 skrev:

Eftersom vi har två F(bx) samt F(by) motriktade, borde inte dessa ta ut varandra? Dvs vi inte får någon reaktionskraft alls i B? 

Patenteramera har frilagt både snedstaget, trissa + horisontellt stag och vikten (3 olika objekt är frilagda). Friläggningen av snedstaget kan du strunta i eftersom de inte frågar efter kraften vid C. Friläggningen av vikten är trivial med 2 lika stora krafter som är motriktade. Då har du kvar alla krafter som verkar på "resten". FBy och FBx som är riktade nedåt och åt vänster är alltså hur "resten" på verkar staget och det kan du strunta i.

Sen gör man i princip som du säger men du ska bara sätta upp ekvationer för den intressanta delen d.v.s. trissan och det horisontella staget (känns som att "stag" är fel ord men strunt i det).

Du kanske inte har full kläm på vad en friläggning innebär? Man ersätter något (t.ex. ett snedstag) med de krafter varmed detta något påverkar det frilagda. Om man tittar på vikten i Patenterameras bild så har han ersatt repet med en uppåtriktad kraft S. När man inte vet riktningen på en kraft (t.ex. vid B) så ersätter man den med 2 komposanter (eller 3 om det inte är ett 2 dimensionellt problem som här). Alltså är snedstaget ersatt med dess verkan på det horisontella staget med krafter åt höger och uppåt i bilden.

(Ibland vet man inte ens åt vilket håll komposanterna är riktade (här är det uppenbart) men det gör inget för jämviktsekvationerna kommer att ge negativa krafter om man har valt fel riktning.)

Friläggningen av vikten ger t.ex. ekvationen mg - S = 0 (noll eftersom den inte rör på sig)

Friläggningen av staget ger ekvationerna

FCx - FBx = 0

FBy - FCy = 0

Då har jag valt positiv riktning åt höger för x och nedåt för y. Du kan välja positiva riktningar hur du vill så länge du är konsekvent.

Det du ska göra är alltså samma som jag gjort för massan och staget fast du ska göra det för resten.

skrållan100 393
Postad: 26 apr 2021 14:07

Tack så jättemycket för förklaringen! Börjar fatta steg efter steg vid friläggning, men som du säger har jag inte 100% koll. 

Tänkte bara på krafterna som påverkar staget. Vår föreläsare delade ut en friläggning som såg ut såhär:

Tidigare har vi summerat krafterna i respektive riktning. Ifall vi översätter beteckningarna blir ju

N = FB

H = FAX

V = FAY

Om jag då summerar krafterna i de olika riktningarna antar jag av denna ritningen att det skulle bli:

() =FAY+ FBY- mg = 0() =FAX+FBX - mg =0

Är detta ett alternativ? Eller ska mg hållas helt utanför krafterna F(by), F(bx), etc, för att jag då frilägger "bort" de? 

Svara
Close