9 svar
580 visningar
PluggaSmart 538 – Fd. Medlem
Postad: 7 apr 2019 15:03

Rita om en elkrets

Hej!

 

Jag sitter och grubblar över en uppgift som jag vill lösa genom att rita om en krets. Dock är jag lite "oense" med facit och undrar därför om ni skulle kunna hjälpa mig att första hur facit tänker. 

Bild 1: Första kretsen är den som ska ritas om. Andra kretsen är facits lösning.

Bild 2: Min lösning.

Jag förstår inte varför det ska vara tre resistorer i parallellkopplingen. Om man tittar på kretsen från början så verkar strömmen, enligt mig, "hoppa över" resistor två eftersom den istället kan ta vägen A-B och på så vis undvika resistorn.

Lite hjälp skulle uppskattas :)

TeFy 27
Postad: 7 apr 2019 15:33

Om en del av strömmen gått från C till D. vart tar den vägen sen?

PluggaSmart 538 – Fd. Medlem
Postad: 7 apr 2019 15:51

Hmm först trodde jag att strömmen (från C-D) skulle gå mot sista resistorn, mot B, eftersom det inte från gå motsatt håll, mot den andra resistorn. Men inser nu att strömmen i D kanske fördelar sig på resistorn till höger resp. vänster. Stämmer detta?

TeFy 27
Postad: 7 apr 2019 15:58

Det stämmer. Känns det rimligt?

PluggaSmart 538 – Fd. Medlem
Postad: 7 apr 2019 16:00

Nja, jo. Men då kommer väl strömmen mötas i två motsatta riktningar i punkt A. Är det okej?

TeFy 27
Postad: 7 apr 2019 16:08 Redigerad: 7 apr 2019 16:34

Motsatta riktningar blir det bara eftersom att kretsen är ritad som den är. Om vi tänker oss att vi har en viss elektrisk potential i punkt C så måste den vara samma i punkt D eftersom att det går att komma dit utan att träffa en resistor (vi antar att det inte finns nåt motstånd i kablarna). När vi tagit oss över en resistor för att komma till A så har potentialen sjunkit och strömmarna från både C och D kommer att "flyta ihop" och gå vidare till B.

Vet inte om det här hjälper så mycket, men försök att tänka kring potentialen hellre än vad som ser ut att vara strömmar som krockar i kopplingsschemat.

Edit: Alltså kan det se ut som motsatta riktningar, men i verkligheten vet vi inte hur komponenterna sitter i förhållande till varandra och det spelar egentligen ingen roll

PluggaSmart 538 – Fd. Medlem
Postad: 7 apr 2019 16:43

Tusen tack för ett lysande svar! Problemet med potential-resonemanget är att jag själv inte har begripit vad "potential" egentligen är :/

TeFy 27
Postad: 7 apr 2019 16:58

Ett lite krångligt sätt att tänka på elektrisk potentialskillnad är att det är det arbete som krävs för att flytta en testladdning mellan två punkter.

Ett lite enklare sätt (tror jag) är att tänka på strömmen som vatten som rinner. Om potentialen är högre på ett ställe än ett annat kan man tänka sig att den högre potential befinner sig högre upp och att vattnet (strömmen) därför kommer att vilja rinna ner till den lägre potentialen.

Det brukar ofta vara lättare att föreställa sig vad som händer i en el-krets om man byter strömmen mot någon vätska eller liknande.

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 7 apr 2019 17:03

Jag tänker på potential ungefär som våningar i en byggnad. Två punkter som har samma potential är på samma våning. Man kan falla neråt, men för att komma till en högre våning måste man hitta en hiss (ett batteri).

PluggaSmart 538 – Fd. Medlem
Postad: 7 apr 2019 17:35

Tack för era smarta tips :)

Jag ska nu räkna vidare, och återkommer vid behov.

Svara
Close