ringslutning
Det kommer komma många frågor nu hehe....
Har haft denna fråga på en post-it lapp väldigt länge.
Vet inte ens om detta stämmer men är ringslutning något som kolhydraterna vill uppnå? Varför är vissa ringslutna och andra inte?
Det står liksom inget mer än att de är ringslutna så antar att det inte är någon skillnad. Men kan vara bra att veta om de är
Molekyler vill inte någonting, de har ingen fri vilja. Däremot är det energimässigt fördelaktigt för sockermolekylerna att vara i ringform - men en liten andel är linjära, och i många fall är det de linjära molekylerna som kan reagera. Och eftersom det är en jämvikt mellan sockerringar och raka sockermolekyler, kommer en del av sockerringarna att bli till raka molekyler, som kan reagera, så att fler sockerringar bryts upp... På det sättet kan alla molekyler till slut reagera, fastän det bara är en liten, liten del som var i linjär form.
Smaragdalena skrev:Molekyler vill inte någonting, de har ingen fri vilja. Däremot är det energimässigt fördelaktigt för sockermolekylerna att vara i ringform - men en liten andel är linjära, och i många fall är det de linjära molekylerna som kan reagera. Och eftersom det är en jämvikt mellan sockerringar och raka sockermolekyler, kommer en del av sockerringarna att bli till raka molekyler, som kan reagera, så att fler sockerringar bryts upp... På det sättet kan alla molekyler till slut reagera, fastän det bara är en liten, liten del som var i linjär form.
Tack för hjälpen:)