Ringslutna kolhydrater
Monosackarider (kolhydrater) kan ringsluta sig. Glukos (som är en hexos och aldos) ringsluter sig alltid mellan kolatom 1 och 5. (oavsett om det är alfa eller beta glukos). Galaktos är även också alltid ringsluten mellan kolatom 1 och 5 (då det också är en aldos och hexos). Fruktos ringsluter sig alltid mellan kolatom 2 och 5. Men för det första hur vet man vad som gäller för andra sockerarter? Alltså hur vet man hur dem ringsluter sig? Är det så att kolatomen som är dubbelbunden till syre alltid ska binda till en kolatom så att det bildas en CH2COH3?
Kan man förresten kalla monosackarider för kolhydrater eller måste det vara disackarider (kedjor av sockerarter) för att räknas som kolhydrat (som det är med proteiner och aminosyror)?.
Tack på förhand
Ja, det är alltid dubbelbindningen till syre som kan ringsluta, både i aldoser och ketoser.
Socker - och därmed även monosackarider - tillhör gruppen kolhydrater.
Men hur vet man vart dubbelbindningen till syre sätter sig i kedjan när den ringsluter?
Tack på förhand