3 svar
110 visningar
Alltidhär 37
Postad: 7 jul 2023 00:30

Revolutioner

Den franska revolutionen ledde till andra revolutioner i Europa, vilka? Nämn EN av dem och redogör för bakgrund, förlopp och konsekvenser.

 

Jag vet att det var en italiensk revolution och ungersk men någon mer? Tänker jag rätt här? 

Jonto 9717 – Moderator
Postad: 7 jul 2023 02:10

Set skedde flera mindre revolutioner i Europa, dock inte alla som lyckades och har få inte blivit så kända.

Ex. Irlands revolution 1798 mot Storbrittanien.

Serbiens revolution mot Ottomanska riket 1804-1835

Grekisk revolution mot Ottomanska riket 1821-1832

1820-taletrevolutionerna i både Spanien, Italien, Portugal ich Grekland som försökte störta kungamakterna i dessa länder.

1848-revolurionerna. 

Slutet av 1700-taket och 1800-talet brukar kallas revolutionernas tid.

Här finns de sammanfattade på engelska Wikipedia: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Age_of_Revolution

Även om du inte kan källhänvisa till Wikipedia så kan det vara bra för att få en överblick och hitta vilken revolution som är lämplig att välja, för att sedan söka fakta vidare ex. genom Wikipedias referenser.

En del av revolutionerna handlar om att vinna självständighet och/eller medbestämmande från en kolonialmakt likt vad som skedde i Amerika. En del av revolutionerna handlar om att göra uppror mot en enväldig kungamakt och få mer makt och mer demokrati, vilket är mer likt vad som skedde i franska revolutionen. Så du bör kanske inrikta dig på en sådan revolution om du ska dra paralleller till franska revolutionen. 

Alltidhär 37
Postad: 8 jul 2023 12:39

Är det något mer av konsekvenser förutom det att till slut enade Italien och fick parlamentarisk regeringssystem, huvudstaden som flyttades till Rom? Inte alla men många fick de grundläggande rättigheter med. Till och med till slut fick den socialistiska partiet att styra men ändå fick många emigrera från Italien. Det var också som påven förlorade makten men fick den tillbaka ändå. 

Tänker jag rätt här (alltså om Italiensk revolution)?

Teraeagle Online 21217 – Moderator
Postad: 8 jul 2023 17:41 Redigerad: 8 jul 2023 17:56

Italiens enande har mer med nationalismen att göra. Det fanns visserligen försök till revolutioner även i det som nu är Italien men ingen större lyckad sådan likt i Frankrike eller Ryssland.

Italien hade aldrig varit en enad stat men plötsligt på 1800-talet började folk där identifiera sig som just italienare och anse att alla italienska stater borde samlas i en gemensam nation. Den känslan var allra starkast i Kungariket Sardinien som omfattade ungefär området runt Turin och ön Sardinien. Kända frontfigurer där är t.ex. kung Viktor Emanuel II och allra främst Garibaldi. Tillsammans enade de Italien genom erövringskrig. De krigade t.ex. mot Österrike för att vinna områden som lydde under dem, t.ex. Lombardiet (området runt Milano) och Venetien (området runt Venedig). De krigade även och vann mot Bägge Sicilierna, alltså ön Sicilien och hela södra halvön runt Neapel. Området runt Rom kallades för Kyrkostaten och styrdes direkt av påven. Till slut annekterades även detta område av Kungariket Sardinien, som nu kallades Kungariket Italien. Påven låste då in sig i protest i sitt palats och det var först på 1900-talet som katolska kyrkan och Italien enades om en kompromiss, Lateranfördraget, där Vatikanstaten bildades. Efter erövringen av Kyrkostaten utnämndes Rom till huvudstad. Rom var symboliskt viktig eftersom det var centrum i den romerska civilisationen. I övrigt var det inte självklart att Rom skulle vara huvudstad, norra Italien är än idag mycket rikare och mäktigare än södra delen av landet. Från början var ju Turin huvudstad (centrum i Kungariket Sardinien).

I och med det var i stora drag dagens Italien skapat. I och med världskrigen justerades gränserna en del, men det innebar inga större förändringar. Under Mussolinis styre på 1900-talet var Italien en fascistisk stat där man hyllade allt italienskt och försökte återskapa Romarriket, både kulturellt och geografiskt. Man inrättade t.ex. ett råd som fungerade lite som senaten som hade funnits i Rom. Rådet var inte helt maktlöst utan avsatte t.ex. Mussolini när andra världskriget hade börjat vända till de allierades fördel. Det är först efter Italiens förlust i andra världskriget och Mussolinis avrättning som man kan börja prata om demokratiskt styre. Då avskaffades monarkin till fördel för en republik, som man är än idag.

Svara
Close