Resulterande krafter trots motkrafter?
Hejsan, jag har lite problem att förstå logiken bakom krafter. Om ett föremål har en resulterande kraft åt något håll så accelererar den ju, men enligt Newtons tredje lag finns det alltid en lika stor motkraft till alla krafter, så jag förstår inte hur en resulterande kraft ens kan bli till om det alltid finns lika stora krafter åt motsatt håll? Borde inte alla krafter på ett föremål alltid ”ta ut” varandra?
Newtons 1:a och 2:a lag handlar om krafter som verkar på en kropp.
Newtons 3:e lag handlar om relationen mellan krafter som verkar på två olika kroppar.
Ta två personer som sitter på stolar så som i figuren nedan och där Bob trycker med fötterna på Jims knän
Om bob trycker iväg från Jim så verkar en vänsteriktad kraft på Bob. Om kraften är tillräckligt stor så säger Newtons 2:a lag att han kommer att börja röra sig åt vänster.
Vad Newtons 3:e lag säger oss är att om Bob trycker på Jim så måste Jim trycka tillbaka på Bob med en lika stor och motriktad kraft. Newtons 3:e talar om hur två olika kroppar påverkar varandra och att en kraft på en kropp alltid har en motkraft på en annan kropp. Det går inte att ha en ensidig kraftverkan där den ena upplever en kraft. Om Bon upplever en vänsterriktad kraft så måste Jim uppleva en lika stor och motriktad kraft åt höger.
Tänker beklaga mig en del över mina lärarkollegor men är inte ovanligt att fysiklärare ofta själv missförstått 3:e lagen och felaktigt återger att det har med vila att göra men det är fel. Har att göra med par av krafter som uppstår när två kroppar verkar på varandra.
Här är en konceptfråga som jag ställt till mina elever (låt oss se om du förstår den nu):
Hej, tack för svar! Så alltså Bob och Jim påverkar varandra med samma kraft, innebär det att de båda (om de hade samma massa och satt på identiska stolar) kommer röra sig identiskt åt vars ett håll? Min tanke är att de borde göra det eftersom de somsagt påverkas av lika stora krafter.
a) Jag tänker svar D, de har inte kolliderat än och kan därför ej bilda krafter på varandra.
b och c) Jag känner mig fortfarande smått förvirrad, eftersom nu tänker jag att i oavsett hastighet eller massa så påverkar föremålen i en kollision varandra med samma kraft, är det alltid så?