4 svar
163 visningar
popelos behöver inte mer hjälp
popelos 127
Postad: 24 jun 2023 21:21

Resultat Reducerande/Icke Reducerande sockerarter Trommers prov.

Hej!

Jag gjorde en laboration för ett tag sedan och skall tolka mitt resultat och undrar om inte vi gjort något fel på provrör C där vi blandat (strösocker och koncentrerad HCl) Är sockerarten reducerande skall färgen bli tegelröd. Men denna har blivit grön med färg i botten? Är den på gång att reduceras eller har vi gjort något fel? 

mag1 9478
Postad: 25 jun 2023 14:40

Det ser ut att vara en fällning i alla era provrör. I röret (C) är fällningen orange-gul, och vätskan är mer gul-grön. I de andra rören ser vätskan och fällningen ut att båda ha samma färg. I (B) har den kemiska reaktionen skett helt ut, eller så pass mycket att allt verkligen är rött. Röret (B) kanske var det som innehåll sackaros och en bas (NaOH)?

Vätskan i era provrör bestod av olika blandning, bestående av flera olika ämnen/koncentrationer. Och den färg vi ser är en kombination av alla enskilda ämnes färger, och ett pigment kan påverka ett annat. Den färg vi ser är m.a.o. kombinationen av alla ämnens färger. Precis som med t.ex. vattenfärger, där de olika färgernas pigment kan blandas, så att blandningens färg är annorlunda än de enskilda pigmentens färger. Och ju mer det finns av det ena pigmentet, ju mer kommer blandningen likna detta pigment. Och motsvarande ju mer av det andra pigmentet som tillsätts, så får blandningen en färg som mer liknar det andra pigmentet (koncentrationen av de enskilda pigmentet spelar roll).

Så du tänkte åt rätt håll. Kommer du vidare nu?

popelos 127
Postad: 25 jun 2023 17:19

Hej, Tack för svar. Det är Fehlings lösning som tillsats med olika ämnen och fått reagera i vattenbad.

A är socker 

B är glukos(druvsocker)

C se ovan 

D vanligt vatten 

 

Det var ett avancerat svar förstår inte hela men det vi skall se är om det är reducerade eller icke-reducerande slutsatsen då jag på nätet är att enkla sockerarter är reducerade färgas tegelröd och det skall antingen bli blått eller tegelrött. Så borde inte C då vara reducerade om försöket genomförs korrekt var första gången jag labba på länge vi kan ha gjort fel.

mag1 9478
Postad: 26 jun 2023 11:23

Bra att du nämner att du inte direkt hängde med i svaret.

Som du skriver stämmer det att Fehlings lösning (mörkblå) blir lite ljusare blå när den tillsätts till en annan lösning (det blåa pigmentet späds ut helt enkelt). Och om ett reducerande socker finns med och allt värms så att reaktionen kan ske ordentligt, så blir färgen mörkröd (från den bildade kopparoxiden).

Men, om det inte finns så mycket av det reducerande sockret så kan inte alla kopparjoner reagera, utan endast en del. Och då blir den en blandning mellan kopparjoner som inte reagerat (blå) och den bildade kopparoxiden (röd). Resultatet blir att lösningens färg då blir mellan dessa i ljusspektrumet - din gul/gröna färg.

popelos 127
Postad: 26 jun 2023 12:43

Stort tack nu hänger jag med mer.

Svara
Close