resonans
hej! hur kommer det sig att en stämgaffel kan vibrera så länge? har det med materialet att göra, och i sådana fall vad i materialet? är det att atomerna sitter mer kompakt?
och hur kan ljudet förstärkas om man sätter handtaget mot ett bord? är det inte så med resonans att för att det ska funka så måste de båda materialen ha samma frekvens?
Materialet är styvt. Gör du en stämgaffel i trä eller plast så dämpas svängningarna väldigt snabbt.
Bordsskivan har ganska bra resonans vid många frekvenser, precis som en gitarrkropp eller klockstycket på en trumpet.
Ha en fin dag skrev:och hur kan ljudet förstärkas om man sätter handtaget mot ett bord? är det inte så med resonans att för att det ska funka så måste de båda materialen ha samma frekvens?
En stämgaffel sätter inte så mycket luft i rörelse, tinnarna rör sig dessutom åt motsatt håll.
När stämgaffeln står på ett klangbräde, rör sig en stor yta upp och ner. Det sätter då mycket ljud i rörelse.
Pieter Kuiper skrev:Ha en fin dag skrev:och hur kan ljudet förstärkas om man sätter handtaget mot ett bord? är det inte så med resonans att för att det ska funka så måste de båda materialen ha samma frekvens?
En stämgaffel sätter inte så mycket luft i rörelse, tinnarna rör sig dessutom åt motsatt håll.
När stämgaffeln står på ett klangbräde, rör sig en stor yta upp och ner. Det sätter då mycket ljud i rörelse.
hej! vad är tinnarna för något? och varför sätter inte en stämgaffel så mycket luft i rörelse? är det förresten inte det man vill för att något ska låta länge?
Ha en fin dag skrev:hej! vad är tinnarna för något?
En gaffel har tinnar: https://samlingar.skellefteamuseum.se/items/show/7776
Här är en stämgaffel: Pieter menar säkert skänklarna när han skriver tinnarna, d v s de båda "benen" som vibrerar. (Jag har aldrig hört ordet tinnar förutom i uttrycket tinnar och torn). När man använder en stämgaffel brukar man slå till den mot något hårt (esxempelvis sitt eget huvud) och sedan sätte man stämgaffelns "fot" mot benet strax ovanför och framför örat, så vibrerar det i hela skallen.
Smaragdalena skrev:Pieter menar säkert skänklarna när han skriver tinnarna, d v s de båda "benen" som vibrerar. (Jag har aldrig hört ordet tinnar förutom i uttrycket tinnar och torn).
Ok, det verkar vanligare. Jag känner ordet skänklar från glasögon (och från hästridning). Bildsökning på google visar att det också används för skjutmått (det som jag brukade kalla käftar).
Annars finns på engelska the tines of a tuning fork.