Resonans
1. Man pratar i boken om resonansstrukturer och att de med liknande energi bidrar lika till resonansen. Min fråga är om de som utgör den faktiska resonansen alla måste ha samma energi eller om en resonans för en förening kan utgöras av tex tre strukturer där två har liknande och lite högre energi och där "stannar" resonansen till längre och sedan finns det en till som inte har samma energi och där resonansen bara kort stannar till?
2. kan både joner och neutrala molekyler och neutrala jonföreningar ha resonans?
Om alla t ex tre resonansstrukturerna har samma energi, bör de bidra lika mycket till den faktiska strukturen. Om en av dem har högre energi (fast bara lite) bör den ge en mindre andel till summatrukturen.
Resonans kan förekomma både i molekyler och i joner.
Vad menar du med "neutrala jonföreningar"?
1. Hur vet man om en struktur ingår eller inte i en resonans? Eller brukar det egentligen vara ganska lätt - det finns inte alltför många så "the conclusion" blir helt enkelt att tex 2 av de 3 MÖJLIGA bidrar lite mer än nummer 3?
2. jag tänkte på tex NaCl som inte är tex NO3- jon
Ofta kan man resomera sig fram genom symmetri att två resonansformer har samma energi.
Det måste vara dubbelblandningar inblandade för att det skall kunna bli resonsnsformer (åtminstone kan jag inte komma på något undantag till den regeln). Så det kan inte finnas resonans i en NaCl-kristall eller NaCl-lösning.
Ensamma nitratjoner existerar inte (i alla fall under normala omständigheter). Nitratjoner visar resonans både i kristaller och i lösning.