4 svar
103 visningar
AAAAA 42
Postad: 25 apr 2022 18:19

Resistent p.g.a. förändrat penicillin-bindande protein

Hej! Vi har gjort en laboration och vi fick de här informationen.

Nu vill läraren veta om resistent har uppstått p.g.a. förändrat penicillin-bindande protein eller inte. Vi svarade med Ja och läraren sa att det är fel. Tydligen är svaret: nej eller det går inte att bestämma. Jag undrar om någon skulle kunna förklara hur man ska ta slutsatsen?

Vi fick den här kommentaren: Förklara gärna vad du kan och viktigast av allt inte kan säga om "förändrat penecillin-bindande protein". Fundera på ditt svar i ljuset av vad penicillinas gör med antibiotikan.

 

Tack på förhand 

mag1 9417
Postad: 25 apr 2022 21:01

Förutsatt att dina kommentarer/svar för resistensen även gäller för penicillin G, så ser svaren i din resultattabell fel ut. Bakteriesträngarna verkar ju från dina resultat vara känsliga för penicillin G.

Om du undersöker vilken roll penicillin-bindande proteiner har i att ge bakterier resistens mot t.ex. penicillin G, blir det nog enklare att relatera dina resultat till penicillinas aktivitet, samt besvara lärarens kommentar.

Fastnar du eller vill bolla funderingar är det vara att återkomma.

AAAAA 42
Postad: 25 apr 2022 22:27 Redigerad: 25 apr 2022 22:32

Hej, Jag funderade lite på det här igen. Vår platta ser ut så här. Tyvärr har vi inte stryckt tillräckligt nära lappen och därför har vi fått så svårt att förklara våra resultat

Anledningen att vi tycker den är känslig för penicillin G är att där finns en stor hämningzon runt penicillinet och att inga stryck märks i zonen nära penicillinet. Men det kan också vara för att vi har helt enkelt inte stryckt tillräckligt nära. Så här är vi lite osäkra men när vi tittar på andra gruppers bilder så ser vår hämningzon mycket större ut.

Att vi tycket resistent har uppstått på grund av penicillinas produktion är för att vi har fått den fina klöverblad formen. 

Jag vet inte hur resistent p.g.a. förändrat penicillin-bindande protein ser ut på en platta men enligt google ''PBPs normally catalyze the cross-linking of the bacterial cell wall, but they can be permanently inhibited by penicillin and other β-lactam antibiotics. '' så eftersom vi har använt av penicillin i labben så kan resistent ha uppstått på grund av förändrad penicillin bindande protein. Hur rätt/fel tänker vi?

mag1 9417
Postad: 26 apr 2022 09:10

Hur menar du att ni inte styk tillräckligt nära lappen? Vid denna typ av resistensundersökning brukar en suspension av den undersökta bakterien överföras till agarytan och racklas ut över hela plattan.

 

Inhibitionszoner kan efter racklandet ses precis som ni verkar se på er platta. Hela plattan syns inte men det finns en "klar" zon utan bakterier kring papperslappen med antibiotikan i.

Treklövermönstret ser lite underligt ut, hur lyckades ni med det?

För hela plattan (och flera olika antibiotika) brukar det se ut så här:

mag1 9417
Postad: 27 apr 2022 23:00

Anledningen att vi tycker den är känslig för penicillin G är att där finns en stor hämningzon runt penicillinet och att inga stryck märks i zonen nära penicillinet. Men det kan också vara för att vi har helt enkelt inte stryckt tillräckligt nära. Så här är vi lite osäkra men när vi tittar på andra gruppers bilder så ser vår hämningzon mycket större ut.

Att vi tycket resistent har uppstått på grund av penicillinas produktion är för att vi har fått den fina klöverblad formen. 

Treklöverformen är lite underlig, men att den skulle uppstå p.g.a. resistens låter långsökt. För om bakteriestammen, som ni har på platta, resistent skulle bakterierna växa lika nära mitten av antibiotikalappen. Men på något vis har antibiotikan inte spritt sig lika långt utåt åt alla håll. Om agarlagret skadats, plattat torkat ojämnt, eller om lappen inte placerades helt plant på agarn kanske denna ojämna fördelning/diffusion av antibiotikan kan ske.

 

 

Jag vet inte hur resistent p.g.a. förändrat penicillin-bindande protein ser ut på en platta men enligt google ''PBPs normally catalyze the cross-linking of the bacterial cell wall, but they can be permanently inhibited by penicillin and other β-lactam antibiotics. '' så eftersom vi har använt av penicillin i labben så kan resistent ha uppstått på grund av förändrad penicillin bindande protein. Hur rätt/fel tänker vi?
 

Men ni ser väl inte några tecken på resistens mot penicillin G?

Skulle t.ex. bakterierna på er platta vara resistenta skulle bakterier växt fram till och t.o.m. under lappen med antibiotika (motsvarande E och F i bilden jag klistrade in). Den (del av) platta som du visade, har en tydligt klar/kolonifri zon runt om lappen.

Svara
Close