replikation
Hej; Jag har funderat på den här frågan ganska länge men jag förstår inte riktig hur de har tänk, aminosyran gly är väl inget man får via kosten? utan den är en icke-essentiell aminosyra som kroppen själv bygger så hur kan den påverka Replikation? Jag vet hur en replikation och proteinsyntes går till.
Tack
Jodå aminosyran glycin finns med i de proteiner som vi äter, och när dessa proteiner bryts ner så vis får vi i oss denna aminosyra.
Finns det däremot inte tillräckligt med glycin i maten, kan vi bilda mer glycin från en keto-syra och en aminogrupp (som i sin tur ofta kommer ifrån en annan aminosyra). Och motsatt, finns det mer glycin än vad som behövs, kan glycinets aminogrupp flyttas till en annan ketosyra och bilda en annan aminosyra.
Att vi kan bilda glycin från en keto-syra, gör att denna aminosyra inte räknas som essentiell, d.v.s. en som vi måste få i oss via maten. Men svaret är inte riktigt rätt, då aminosyran glycin ingår väldigt många olika proteiner.
Kopplingen till replikationen och proteinsyntes är lite mer långsökt, och nämns inte ens i svaret. Så om syftet är att eleven skall lära sig något på att besvara frågan, är det bara illa att blanda in replikation i frågan.
Finns det verkligen inte tillräckligt med glycin i maten, kan det bli så att kroppen tillfälligtvis faktiskt inte kan bilda glycin från en keto-syra, och finns det otillräckligt med glycin kan det i alla fall teoretiskt påverka replikationen negativt (nybildning av proteiner behövs för detta, men det finns massvis med proteiner att bryta ner för att frigöra aminosyror, liknande vad som sker under svält).
mag1 skrev:Jodå aminosyran glycin finns med i de proteiner som vi äter, och när dessa proteiner bryts ner så vis får vi i oss denna aminosyra.
Finns det däremot inte tillräckligt med glycin i maten, kan vi bilda mer glycin från en keto-syra och en aminogrupp (som i sin tur ofta kommer ifrån en annan aminosyra). Och motsatt, finns det mer glycin än vad som behövs, kan glycinets aminogrupp flyttas till en annan ketosyra och bilda en annan aminosyra.
Att vi kan bilda glycin från en keto-syra, gör att denna aminosyra inte räknas som essentiell, d.v.s. en som vi måste få i oss via maten. Men svaret är inte riktigt rätt, då aminosyran glycin ingår väldigt många olika proteiner.
Kopplingen till replikationen och proteinsyntes är lite mer långsökt, och nämns inte ens i svaret. Så om syftet är att eleven skall lära sig något på att besvara frågan, är det bara illa att blanda in replikation i frågan.
Finns det verkligen inte tillräckligt med glycin i maten, kan det bli så att kroppen tillfälligtvis faktiskt inte kan bilda glycin från en keto-syra, och finns det otillräckligt med glycin kan det i alla fall teoretiskt påverka replikationen negativt (nybildning av proteiner behövs för detta, men det finns massvis med proteiner att bryta ner för att frigöra aminosyror, liknande vad som sker under svält).
Men frågan är varför det kan leda till problem vid replikation, så man måste ju blanda replikation i frågan. Men i mitt svar har jag inte nämnt något för att jag visste inte riktig att aminosyran glycin finns med i de proteiner som vi äter
Som du nämnde påverkar den replikation negativt, jag vet inte om jag har fattat rätt men är det för att vid replikation behöver man ha tillräckligt med aminosyra för att proteiner ska bildas?
Ja precis glycin behövs även i de proteiner våra celler bildar. Letar ribosomen efter ett tRNA med glycin bundet, och det inte finns något sådant tRNA-Gly, så stannar proteinsyntesen, innan proteinet ät färdigbildat. Och i teorin kan det påverka bildningen av de proteiner som det krävs under replikationen (men det är lite långsökt, för att cellen kan bilda glycin från keto-syror, eller återanvända aminosyror som frigörs när våra egna proteiner bryts ner).
mag1 skrev:Ja precis glycin behövs även i de proteiner våra celler bildar. Letar ribosomen efter ett tRNA med glycin bundet, och det inte finns något sådant tRNA-Gly, så stannar proteinsyntesen, innan proteinet ät färdigbildat. Och i teorin kan det påverka bildningen av de proteiner som det krävs under replikationen (men det är lite långsökt, för att cellen kan bilda glycin från keto-syror, eller återanvända aminosyror som frigörs när våra egna proteiner bryts ner).
Tack så mycket!
För all del, kul att det hjälpte!