Religion och vetenskaps frågor
Hej någon som kan svara på dessa? Det är 3 av 13 instuderingsfrågor. Jag har svårt att hitta några svar alls på denna sista frågan.
1. Kan man tro på både religion och vetenskap? Måste man välja endast ett sätt att se på världen? Hur kan detta motiveras? Argumentera! Använder av de olika modellerna i er argumentation (Harmonimodell, Dualistisk modell, Trosgrundad modell och Naturalistisk modell)
Svår fråga eftersom det ofta väcker starka känslor.
Från min horisont betraktat så beror det också på den kultur man själv är uppväxt i.
När kyrkan här i Sverige inte fick bestämma så mycket så kunde vi nog uppleva ett uppror. Dels de troende som bildade egna samfund och utvecklade egna läror, men också motsatsen de som tog totalt avstånd från allt vad religion hette.
Vi ser kanske litet av det i forskare från USA där en del är väldigt aggressiva motståndare till all tro. Det ironiska där är att "slumpen" har blivit deras tro och att det till och med skapas nya teorier med hjälp av det som oändligt antal universum.
Så vad ska vi säga om religion och vetenskap? Det beror mycket på din bakgrund, vilken kultur du är uppväxt i. Att det är förenligt finns det många bevis på eftersom vi har många forskare som anammar tro men även de totalt förnekande som jag upplever har sin egen tro i det vi kallar "slump".
Hur har du tänkt själv? Det står i Pluggakutens regler att du skall visa hur du har försökt och hur långt du har kommit. Om vi inte vet vad du har gjort redan, t ex vilka sökord du har googlat på, så kan det ju hända att vi gör om samma sökningar som du redan har gjort och det skulle ju vara bortkastad tid, eller hur? /moderator
Smaragdalena skrev:Hur har du tänkt själv? Det står i Pluggakutens regler att du skall visa hur du har försökt och hur långt du har kommit. Om vi inte vet vad du har gjort redan, t ex vilka sökord du har googlat på, så kan det ju hända att vi gör om samma sökningar som du redan har gjort och det skulle ju vara bortkastad tid, eller hur? /moderator
Som sagt så har jag svårt för denna frågan och hittar inte något alls så det är svårt att skriva några svar. Det ända jag sökt på är den frågan som jag skrivit och läst på alla hemsidor men får inte svar.
Om du är bekväm med att läsa på engelska finns det massor skrivet om Science and Religion.
Du kan även hitta en hel del under sökordet "Förhållandet mellan vetenskap och religion" på Wikipedia.
Vad menas med de fyra modellerna du nämner?
Kan du ge några exempel på vilka "alla hemsidor" är? Det är svårt för oss att hjälpa dig när vi inte vet var vi skall börja. Affe gav dig några bra tips.
Verbet tro har ju två betydelser i svenska språket.
1) Tro = hålla för sant
2) Tro = ha tillit till (t.ex. till Gud)
Vetenskapens ”hemmaplan” är är ju att utforska vad vi kan hålla för sant och vilka goda skäl vi kan ha för det.
Religionens utgångspunkt är oftast den andra.
Detta kan ge en utgångspunkt för diskutera var motsättningarna finns.
Ingemar Hedenius undersökte i sin bok Tro och vetande (1949) Svenska kyrkans centrala trossatser och fann att de inte kunde hållas för sanna. T.ex. att Gud finns. Därigenom försvann grunden för att ha tilltro till något övernaturligt väsen.
Hur resonerar kyrkan idag?