2 svar
373 visningar
Quacker 560 – Fd. Medlem
Postad: 26 jan 2019 15:26

Relativ massa

" ^12C is
assigned a mass of exactly 12 atomic mass units (u), and the masses of all
other atoms are given relative to this standard."

 

Nej, inte det enda boken skriver om relativ massa - men en mening som kändes som vad jag kunde fråga på:

Menar man med detta att ^12C isotopen sägs ha massan 12u och sedan om man tex hittar en atom kallan Ppq som är 77*kols massa som relativ massa så får det 12*77u som sin massa?

 

Undrar också om jag använder ordet relativ massa korrekt?

Teraeagle 21051 – Moderator
Postad: 27 jan 2019 19:33

Jag har nog aldrig hört begreppet ”relativ massa” förut. Däremot relativistisk massa, men det är något helt annat.

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 27 jan 2019 20:59
Teraeagle skrev:

Jag har nog aldrig hört begreppet ”relativ massa” förut. Däremot relativistisk massa, men det är något helt annat.

 Det har jag. För några hundra år sedan, när man först började bestämma atommassan för olika atomslag, konstaterade man att väldigt många atommassor låg väldigt nära en multipel av vätes atommassa (nu för tiden vet vi att detta beror på att både en proton och en neutron väger ungefär lika mycket som en väteatom, och om det bara (eller nästan bara) finns en isotop av ett grundämne, så kommer atommassan att vara en multipel av vätets atommassa, inom den mätnoggrannhet man hade på den tiden). För att göra livet lite lättare för sig, bestämde man sig för att syres atommassa var exakt 16 u (för att använda nutida enheter). Allt var frid och fröjd, tills man upptäckte att många grundämnen, däribland syre, bestod av en blandning av olika isotoper. Då tyckte fysikerna att det var självklart att syre-16 borde vara den isotop som hade atommassan 16 u, medan kemisterna tyckte det var lika självklart att det är den naturliga isotoplandningen som bör vara exakt 16 u. Så småningom lyckades man enas om att isotopen kol-12 har atommassan 12 u - ett värde som ger siffror för atommassorna som ligger mellan de värden man får om man räknar dem relativt syre-16 och relativt dennaturliga isotopblandnigen.

Nyligen har det bestämts att SI-systemet skall definieras om, så att 1 kg inte längre är massan av en viss klump i Paris. Detta påverkar även definitionen av bl a mol.

Svara
Close